Hlavní obsah

Klimkovice hostily orientační běžce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní klub orientačního SKOB Ostrava připravil další, již sedmý závod v projektu Slezské zimní ligy. Hlavní organizátoři René Vavřík, ředitel závodu, Jindřich Hostaš, hlavní rozhodčí, Tomáš Vavřík, autor dvou map, připravili velmi pěkný a náročný závod v centru města Klimkovice.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.2.2017 Orientační běh v Klimkovioích. Start od centra volného času MOZAIKA v Klimkovicích.

Článek

Orientační běžci se sešli v areálu Centra volného času Mozaika. Zde bylo shromaždiště, start a cíl závodu. Zúčastnilo se 105 závodníků všech kategorií z Moravskoslezského kraje a Polska. Závod odstartoval v 10.30 hodin.

Jindřich Hostaš a Tomáš Vavřík připravili šest tratí. Kategorie mužů a žen A - náročné tratě, délka 5,5 km a kategorie mužů a žen B - pro méně zkušené, délka 3,9 km. Ty se běžely na dvou mapách. Mapa Klimkovice v měřítku 1:4000 zabírala střed města. Druhá mapa Mozaika v měřítku 1:7500 vedla vzdálenějším okolím města Klimkovice. Kategorie muži, ženy C - pro začátečníky, děti a starší seniory. Délka 1,5 km, jen na mapě Klimkovice. Zájemci se do kategorií hlásí bez rozdílu věku.

Samozřejmostí závodů v orientačním běhu  je účast rodin s dětmi a příchozích zájemců. Již podruhé se závodu v orientačním běhu zúčastnila špičková atletka Ivana Zbořilová, běhající převážně silniční závody na 5 a 10 kilometrů a také běhá půlmaratony. Prozatím svůj nejlepší výkon vytvořila v rámci Run Festu v září 2016 v Ostravě, kde půlmaraton zaběhla za 1 hodinu a 31 minut.

„Dnes jsem na orientačním závodě podruhé. Připravuji se na atletické silniční běhy  pod vedením trenéra z Karviné Mirka Kravčíka. Běhám měsíčně tak 200 km. Trénink si zpestřuji během v terénu. V prosinci 2016 jsme spolu s manželem a dětmi objevili kouzlo orientačního běhu. Zúčastnila jsem se závodu v orientačním sprintu 4. prosince. Závod se běžel v krásném industriálním prostředí Dolní oblasti Vítkovic. Dnes to bylo bezva. Ani jsem na těch ledových plotnách moc neklouzala a orientačně to bylo také fajn. Už se těším na další závody,” řekla po doběhu do cíle atletka Ivana Zbořilová.  

Výsledky: 

Kategorie DA: 1. Jana Vývodová - Šumperk 52:30, 2. Hanna Marszalek - Polsko 56:00, 3. Gabriela Brodová - Sokol Frýdek-Místek 56:22, HA: 1. Tomasz Jurczyk - Polsko 38:44, 2. Radovan Jaroszek - Polsko 39:08, 3. Radek Borgie - Polsko 42:35,  DB: 1. Ivana Zbořilová Šenov  40:44 DB: 1. Tomáš Vebr - Havířov 39:15, DC: 1. Jana Řeháková - Frýdek-Místek 17:22  HC: 1. Pavel Marszalek - Polsko 12:42, Příchozí: 1. Helena Drábková + Adélka - Klimkovice 15:14.

Klimkovice jsou starodávné město, které se datuje do období první poloviny 14. století. Vzhledem k tomu, že 30. srpna 1848 město vyhořelo, tak první písemné doklady nejsou k dispozici.

V současné době jsou Klimkovice známy jako lázeňské město, kde se v katastru obce Hýlov začaly 5. prosince 1991 stavět Lázně Darkov. První hosté přijeli již do Sanatorií  Klimkovice, které jsou vzdáleny od Ostravy 10 km a od centra města Klimkovice 3 km, 29. července 1994.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám