Hlavní obsah

Klienti havířovského centra sociálních služeb Santé mají nové vozidlo

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Klienti havířovského centra ambulantních a pohybových služeb Santé mají od 3. ledna nové vozidlo pro přepravu imobilních osob. Až tři imobilní klienti na vozíku a dalších pět osob budou moci společně cestovat zcela novým autem značky Ford Transit.

Foto: Zdroj Magistrát města Havířov

Havířov 9.1.2019 Klienti Havířovské centra Santé mají nové vozidlo. Ford tranzit pro devět osob.

Článek

Vozidlo za přispění Nadačního fondu TEPLO NA DLANI pořídilo město Havířov pro klienty centra ambulantních služeb Santé. Nový automobil předali pracovníkům a klientům centra zástupci vedení města a nadačního fondu.

Podle informace tiskové mluvčí Magistrátu města Havířova Jany Kriš vozidla, která zajišťovala převoz klientů tří denních stacionářů a chráněného bydlení, například do denního stacionáře a zpět do místa bydliště, nevyhovovala potřebám imobilních klientů centra. Vůz, který k tomu účelu pracovníci Santé nejčastěji využívali, navíc centrum Santé pronajalo v rámci dotačního projektu, s jehož ukončením skončil také pronájem tohoto vozu.

„Doposud byli imobilní klienti složitě přesazováni z vozíku na sedadlo automobilu a zpět, což jim působí značnou nepohodu. Tento způsob zajištění přepravy není vhodný ani pro osoby se sníženou schopností pohybu, ani pro pracovníky poskytující péči. Díky novému vozu bude zejména imobilním klientům zajištěn důstojný komfort cestování,” uvedla náměstkyně primátora města Havířova pro sociální oblast Stanislava Gorecká, která před uvolněním do funkce náměstkyně centrum ambulantních služeb vedla.

Speciálně upravená dodávka za téměř jeden milion korun má elektrohydraulickou zvedací plošinu a další bezpečnostní prvky potřebné pro přepravu imobilních klientů. Vozidlo standartně umožňuje přepravu až devíti osob včetně řidiče. V případě přepravy osob na vozíku lze část sedadel demontovat a vytvořit tak prostor pro přepravu až tří osob na vozíku.

„Na koupi vozu přispělo město Havířov částkou 850 000 korun. Když jsme nastínili situaci s přepravou klientů Santé předešlému vedení radnice, tak tehdejší vedení města rozhodlo, že finanční prostředky, které byly původně určeny na zakoupení referentského vozidla pro náměstky, raději převede pod investiční příspěvek organizaci Santé,” dodala Stanislava Gorecká.

Zbývajících 150 000 korun dofinancoval nadační fond městské akciové společnosti Havířovská teplárenská společnost.

„I lidé s hendikepem tráví rádi čas venku mimo svůj domov nebo v zařízení, kam dochází. Proto jsme rádi, že jsme finančně dopomohli koupi tohoto vozu, který jim umožní také například jezdit na výlety či různé soutěže, kterých se klienti zařízení zúčastní,” řekl předseda správní rady Nadačního fondu TEPLO NA DLANI Radim Hanzel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám