Hlavní obsah

Klid na lůžku zajišťují ve Vítkovické nemocnici nově také špuntomaty

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lůžkových odděleních Vítkovické nemocnice si mohou pacienti užít více klidu. A to díky aktivitě mladých nadšenců, kteří na základě citlivého pozorování nemocničního prostředí shledali, že klid a ticho jsou velice významné faktory přispívající k pohodě pacientů.

Foto: archiv nemocnice

Špuntomaty vypadají jako automaty na žvýkačky.

Článek

Svůj nápad mladí nadšenci proměnili v realitu a přičinili se o instalaci pěti tzv. špuntomatů přímo ve Vítkovické nemocnici.

„Špuntomaty vypadají jako automaty na žvýkačky. Hodíte do nich dvacetikorunu a vypadnou vám v plastovém průhledném pouzdru podobném vejci dva špunty. Ve Vítkovické nemocnici máme celkem pět těchto přístrojů, a to na chirurgických odděleních, neurologii a na interních odděleních,“ informovala manažerka ošetřovatelské péče Vítkovické nemocnice v Ostravě Bc. Xenie Gašparová s tím, že pacienti najdou u špuntomatu i návod, jak si správně špunty do uší nasadit. 

Zatímco v podobných automatech jsou lidé zvyklí kupovat nezdravé pamlsky nebo ne příliš kvalitní miniaturní hračky, ve špuntomatech si zájemci naopak přijdou na nejlepší kvalitu.

„Špunty jsou vyrobeny z měkké pěny a splňují veškeré normy.  Každý pár je navíc hygienicky zabalen v plastovém pouzdře, takže je možné vzít si s sebou špunty domů,“ doplnila Bc. Gašparová s tím, že ticho a klid pomáhají při soustředění, ale i při dobrém spánku. Ten je nesmírně důležitý pro jakkoli oslabený organismus, ať už nemocí nebo operačním výkonem. Při spánkové deprivaci se doba hojení stává nejenom obtížnější, ale mnohdy i delší.

Reklama

Výběr článků

Načítám