Hlavní obsah

Klenová hostí výstavu fotografií Jiřího Hrbka a kreseb sochaře Pavla Opočenského

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje, připravila na sobotu 7. září tři zajímavé akce. Na přátele a příznivce moderního umění je na Klenové připravena výtvarná dílna, dále pak slavnostní vernisáž výstavy fotografií Jiřího Hrbka a maleb sochaře Pavla Opočenského.

Foto: ilustrační foto z archivu Jiřího Hrbka

Jiří Hrbek: Lars Danielsson, švédský jazzový basista, skladatel a hudební producent, 2018

Článek

Výtvarná dílna pro rodiče s dětmi

V sobotu 7. září od 14 hodin proběhne v Sýpce zámku Klenová výtvarná dílna pro rodiče s dětmi ke komiksové výstavě Faust. Akce se koná s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Dílnu povede MgA. Marie Kohoutová (komiksová autorka), která působí na Západočeské univerzitě v Plzni, a je také ilustrátorkou mnoha různorodých příběhů. V rámci výstavy se seznámíte s koncepcí výstavy, která je věnovaná ilustraci literárního díla Faust. V lehčí verzi si děti i rodiče vyzkouší ilustraci pověsti o Faustovi.

Pracovat se bude s tuší a vodovkami, proto je důležité přinést si vhodný pracovní oděv.

Dílna je vhodná pro děti od 7 let v doprovodu rodiče.

Cena výtvarné dílny je 25 Kč, veškerý materiál zajištěn.

V případě zájmu volejte na tel. 731 068 807 nebo pište na email: hrabetova@gkk.cz.

Vernisáž výstavy fotografií Jiřího Hrbka

V sobotu 7. září v 15 hodin na Purkrabství hradu Klenová proběhne slavnostní vernisáž výstavy Jiřího Hrbka Setkání okamžiků. Kurátorkou výstavy je Jolana Havelková. Hudební doprovod přednesou: Průvodci časem (Josef Janíček, Hana Skopcová, Alfréd Ota Michl a Eliška Rothová).

Fotograf Jiří Hrbek (*1957 v Třebíči) se pohybuje v oblasti reportážní a dokumentaristické fotografie. Portréty z převážně uměleckého světa doplňují Hrbkovu tvorbu více než pětadvacet let (první snímek vznikl v roce 1992). Postupně soubor rozšiřuje o fotografie výjimečných osobností - muzikantů (Eva Turnová), umělců (Olaf Hanel) či spisovatelů (Jáchym Topol). Hrbkovy fotografie se objevují na přebalech knih, v katalozích či na bookletech hudebních alb.

Výstava Setkání okamžiků na Purkrabství hradu Klenová potrvá od 8. září do 31. října.

Vernisáž výstavy Pavla Opočenského

V sobotu 7. září v 16 hodin se na zámku Klenová uskuteční slavnostní vernisáž výstavy Pavla Opočenského – Nucleus. Autorem a kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth.

Výstava, jejíž název odkazuje k jádru, představí respektovaného sochaře Pavla Opočenského (*1954) výhradně prostřednictvím kreseb barevnými pastelkami. Rovná stovka precizních prací na papíře představuje tři roky intenzívní práce. Zahrnuje geometrizující kompozice, které volně vycházejí ze skic ke šperkům a sochařským realizacím, ale i biologické struktury inspirované pozorováním prostřednictvím historických mikroskopů. Společným znakem všech je, stejně jako v případě prakticky veškeré jeho tvorby, zájem o transparentnost, optické iluze a tajemství vnitřního prostoru.

Výstava Nucleus na zámku Klenová potrvá od 8. září do 31. října.

Otevřeno od úterý do neděle, září 9.00 – 12.00 a 13.30 – 17.00 hodin , říjen 10.00 – 12.00 a 13.30 – 16.00 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám