Hlavní obsah

Klenová bude hostit výstavu Faust prezentující výsledky česko-německého komiksového sympozia

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje, ve spolupráci s Centrem Bavaria Bohemia v Schönsee zve všechny milovníky umění na zahájení výstavy Faust prezentující výsledky česko-německého komiksového sympozia 2019.

Foto: ilustrační foto z archivu Galerie Klatovy / Klenová

Klenová bude hostit výstavu Faust prezentující výsledky česko-německého komiksového sympozia 2019

Článek

Slavnostní vernisáž výstavy proběhne v sobotu 31. srpna v 15 hodin v Sýpce na Klenové.

Úvodní slovo pronesou kurátoři projektu PhD. Petra Mazáčová a Mgr. Michal Lazorčík.

Faust - komiksové česko-německé sympozium na Klenové 

Od pondělí 26. do pátku 30. srpna probíhá na Klenové česko-německé sympozium na téma Faust. Cílem v pořadí již třetího komiksového sympózia je zcela jedinečné uchopení velkého literárního fenoménu – Goethova rozsáhlého veršovaného románu Faust, románu, jenž je stejně dobře znám a stejně tak často citován jak v Česku, tak v Německu.

Jedinečnost tohoto komiksového zpracování tkví v záměru rozdělit román Faust do devíti částí, jež jsou zpracovány vybranými devíti komiksovými kreslíři. Jedná se tedy o projekt, který se od předešlých ročníků liší pevně danou námětovou látkou a dějovou linkou.

Umělci, kteří se projektu účastní: Marie Kohoutová, Marek Berger, Karel Osoha, Viktor Svoboda, Anna Kucharčíková, Janna Klävers, Antonia J. Kühn, Magdalena Kaszuba a Jörg Hartmann.

„Stejně jako oba předešlé, i letošní, již třetí ročník česko-německého komiksového sympózia na Klenové nabízí divákům velmi silné mezinárodní téma – adaptaci klasické literární předlohy veršované tragédie Faust od Johanna Wolfganga Goethe (1749 - 1832). Po předešlých projektech Superhrdinové z východního bloku (2015) a Skrytá místa (2017), jsme se tak spolu s přizvanými umělci pokusili zpracovat téma, jež je notoricky známé na obou stranách hranic. Raně novověká legenda o potulném astrologovi a alchymistovi Johannu Georgovi Faustovi (asi 1480–1540), jenž upsal svou duši ďáblu, poprvé zpracovaná již na konci 16. století německým knihtiskařem Johannem Spiesem či anglickým dramatikem Christopherem Marlowem se v 18. století stala pro osvícenecké spisovatele a filozofy vděčným základním stavebním kamenem pro přemítání nad člověkem a jeho vůlí změnit předem dané cesty osudu, nad moderním člověkem, který se při honbě za věděním nezastaví ani před smlouvou s ďáblem," uvedla kurátorka projektu PhD. Petra Mazáčová.

Výstava Faust potrvá v Sýpce Klenová od 1. září do 31. října.

Otevírací doba: 

září - úterý až neděle 9.00 – 12.00 a 12.30 – 17.00 hodin

říjen - úterý až neděle 10.00 – 12.00 a 13.30 – 16 hodin

Poté se výstava přesune do Centra Bavaria Bohemia v Schönsee, kde bude k vidění od 8. listopadu do 3. prosince 2019.

Sympozium a výstavy se konají s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám