Hlavní obsah

Klavíristé z pěti evropských zemí změří síly v soutěži Broumovská klávesa

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesát tři soutěžících z celé České republiky i ze zahraničí bude o víkendu bojovat o titul nejlepšího klavíristy v mezinárodní klavírní soutěži pro mladé do osmnácti let Broumovská klávesa.

Foto: archiv APRB

Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa bude o víkendu přístupná i veřejnosti.

Článek

Pátý ročník hudebního klání Broumovská klávesa se uskuteční 8. – 10. května v novém koncertním sále Dřevník v zahradě broumovského kláštera. Soutěž bude po celou dobu svého konání přístupná veřejnosti.

Broumovská klávesa se do Broumova vrátila po dvou letech, kdy byla kvůli revitalizaci benediktinského kláštera dočasně přesunuta do Mikulova. Přihlásilo se do ní 53 mladých klavíristů z Čech, Slovenska, Polska, Rumunska a Maďarska, kteří budou stejně jako v předchozím ročníku soutěžit ve čtyřech kategoriích podle věku. Na vítěze čekají finanční odměny.

„Jsem nadšený z toho, že se Broumovská klávesa vrátila do Broumova. Tato rozvíjející se soutěž potřebuje kvalitní zázemí a vybírá si. Proto je oceněním naší práce, že je zpět. Věřím, že lidé z Broumova i z okolí pomohou vytvořit skvělou atmosféru a přijdou se podívat na veřejná soutěžní vystoupení do Dřevníku v klášterní Zahradě, a doufám, že se zde soutěži a všem účastníkům bude líbit,” uvedl Jan Školník z pořádající Agentury pro rozvoj Broumovska.

„Soutěž se letos vrací do Broumova a my jsme se rozhodli využít krásně zrekonstruovaných prostor a zejména nového koncertního sálu k určité změně nasměrování: věkové kategorie soutěže jsme posunuli poněkud výš. Dnes tak bude akce cílit především na mladé pianisty mezi 10 a 18 lety, což je jednak v životě umělce zásadní etapa, a kromě toho srovnatelných příležitostí pro takto specifikovanou věkovou skupinu není u nás zase tak mnoho - zejména pro ty starší z uvedené skupiny,“ komentuje změny v soutěži její zakladatel, koncertní pianista Ivo Kahánek.

V porotě kromě něho zasednou také pianista a donedávna intendant Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Simon, generální ředitel České filharmonie a pedagog Konzervatoře Brno David Mareček a Milan Langer, koncertní pianista a vedoucí oddělení klávesových nástrojů Pražské konzervatoře. Soutěž organizuje spolek Broumovská klávesa ve spolupráci s Agenturou pro rozvoj Broumovska.

Reklama

Výběr článků

Načítám