Hlavní obsah

Klávesista Deep Purple Don Airey zahraje v Brně

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci Deep Purple a především ctitelé zvuku Hammond organu a syntezátoru páně Mooga by neměli chybět na lahůdce letošního „brněnského“ jara, koncertu virtuózního hráče na klávesové nástroje, spojeného za svou kariéru s přemnoha přeslavnými jmény.

Foto: archiv
Článek

V případě Dona Aireyho se nejedná opravdu žádného nováčka, a to ani rokem narození (* 1948), ani působením na hudebná scéně. Má za sebou – ať již koncertní, nebo studiové působení v kapelách Jethro Tull, Rainbow, Whitesnake, Colosseum, Black Sabbath, Wishbone Ash a mnoha dalších, včetně rockových veličin jako nebožtíci Gary Moore a Cozy Powell, či stále aktivní Ozzy Osbourne, Steve Vai, nebo Bruce Dikinson.

Když dostal v roce 2002 nabídku a výzvu zaujmout post klávesisty v Deep Purple po Jonu Lordovi, znalým to vzhledem k jeho předchozí činnosti nepřišlo až tak odvážné, a koncerty s novou posilou to plně dokázaly. Dozajista potěší kromě vlastních kompozic i citacemi i z pera našich klasiků a dá zaznít tónům nejen Smetanovy, ale i naší Mé vlasti.

Airey ve chvílích oddechu od turné s Deep Purple vydává i vlastní sólová alba, právě k poslednímu Keyed Up z roku 2013 probíhá turné, v jehož rámci zavítá i do naší vlasti.

Jeho doprovodnou kapelu rovněž netvoří žádní rockoví utřinosové, ale bravurní muzikanti s bohatou hudební minulostí -  zpěvák Carl Sentence (Krokus, Geezer Butler Project), bubeník Darrin Mooney (Gary Moore, Primal Scream), kytarista Rob Harris (Jamiroquai, Kylie Minogue, Gary Numan) a baskytarista Lawrence Cottle (Sting, Cher, Black Sabbath, Eric Clapton).

Brněnské publikum si tuto lahůdku jarního hudebního dění může vychutnat 20. března na koncertě v klubu Melodka, Kounicova 20 a to již od 19:30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám