Hlavní obsah

Klatovský kulturní dům je plný harmonikářů. Na unikátní výstavě je k vidění 450 postaviček z celého světa

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve středu 26. února proběhla v atriu KD v Klatovech slavnostní vernisáž výstavy pod názvem Přijďte se k nám podívat, kdo všechno umí na harmoniku hrát. Jde o unikátní sbírku harmonikářů čítající přes 450 kusů postaviček z celého světa. Autorkou výstavy je sběratelka Bohuslava Kleisznerová z Klatov.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku známá klatovská sběratelka a harmonikářka Bohuslava Kleisznerová

Článek

Na úvod slavnostní vernisáže zahráli žáci ZUŠ J. Kličky v Klatovech Dan Hosnedl a Anička Kloudová pod vedením Miroslavy Hošťálkové. Poté vystoupila studentka Marie Kabrtová, která se na akordeon učí devátým rokem. Se svou učitelkou utvořily akordeonové duo, kdy si společně „střihly" přepis skladby Piráti z Karibiku v úpravě pro akordeony tak, že se posluchačům tajil dech...

Na vernisáž přišlo několik desítek návštěvníků. Byl mezi nimi i místostarosta Klatov Ing. Martin Kříž, který klatovské sběratelce osobně poděkoval za krásnou výstavu a předal květinu.

Výstavu zahájil Jan Jirák 

„Rád bych vás přivítal na zahájení zajímavé výstavy, kterou připravila Bohunka Kleisznerová v prostorách Městského kulturního střediska. Bohunka mne před časem poprosila, že bychom si mohli v rámci naší dlouhodobé spolupráce prohodit role. Protože doposud vždy dělala zábavu a antré výstav, které jsme připravovali v klatovském muzeu nebo Muzeu šumavského pivovarnictví v Dešenicích, kam vždy vnesla svůj svérázný humor a hlavně s harmonikou v ruce spousty zábavy. Proto jsem ji přislíbil, že se ujmu úvodního slova.

Když jsme se začali bavit, o čem výstava bude, vzpomněl jsem si na starou undergroundovou píseň: „Lidi jsou různí a různé koníčky mají, sbírají flašky, kožky a kdejaký krám..." A zjistil jsem, že jde sbírat skutečně leccos," řekl na úvod Jan Jirák, historik Vlastivědného muzea v Klatovech.

„Její soukromá sbírka je unikátní tím, že obsahuje několik stovek velice zajímavých figurek s tématikou harmonikářů. Kdo zavzpomínáte na své dětství, tak v 60. - 80. letech byly populární sošky harmonikářů, kterým se do úst vkládal hořící doutníček, které provoňovaly chaloupky. Částečně to zavánělo propagandou, protože polovina panáčků byly udatní rudoarmějci, kteří osvobodili Československo, a takové figurky v různých provedeních se objevují ve vitrínách. Po zahájení výstavy se u nich s majitelkou sbírky můžete kochat a probírat příběhy jednotlivých věcí, protože Bohunka při své slovní vybavenosti dokáže o každém předmětu dlouze hovořit.

Ale jelikož Bohunka není pouze sběratelka sošek, ale i muzikantka, a každý muzikant se do svého nástroje zamiluje, a ona výborně hraje na harmoniku, druhou část výstavy tvoří kolekce jejích harmonik, protože se stala sběratelkou všech možných tipů tahacích harmonik od různých výrobců," dodal Jirák.

Návštěvníci se během vernisáže ještě dočkali velké porce harmonikářské muziky v podání vzácných hostů.

Poděkování sběratelky 

„Chtěla bych poděkovat MěKS a všem, kteří se na moji výstavu, která má velký význam asi jen pro mne, přišli podívat. Mé poděkování patří Jarmile Strakové, která mi pomohla s instalací, mojí rodině. Chtěla bych poděkovat i mým dlouholetým kamarádům, vynikajícím muzikantům z Plzně, kteří nám tu dnes hrají. Je to část kapely Aleše Rusňáka. Tak ať se tady všem líbí, ať si s námi dobře zazpíváte," řekla Bohuslava Kleisznerová.

Výstava bude k vidění do 19. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám