Hlavní obsah

Klatovská galerie zve na výstavu věnovanou umělci, který se zasloužil o její zrod

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 17. ledna v 18 hodin proběhne v Galerii u Bílého jednorožce v Klatovech první letošní slavnostní vernisáž výstavy s názvem Vladimír Levora. Výstavu připravila Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje.

Foto: ilustrační foto z archivu Galerie Klatovy / Klenová

Na snímku obraz Vladimíra Levory

Článek

K výstavě promluví kurátor výstavy Mgr. Michal Lazorčík. Hudební vystoupení přednese Michal Polcar.

Záštitu nad výstavou převzalo Ministerstvo kultury České republiky a starosta města Klatovy Mgr. Rudolf Salvetr.

Levora - zakladatel klatovské galerie 

Vladimír Levora (1920 – 1999) rodák z Křížovic u Klatov, prožil dobrodružný život. Musel utéct z domova před nacisty, jako vězeň v gulagu na vlastní kůži pocítil represivní stalinský režim, aktivně se účastnil bojů na východní frontě. Toto období popsal v knize vzpomínek Ze stalinských gulagů do Československého vojska.

I zápisky z této knihy, kterou začal psát po válce, posloužily představitelům tehdejšího komunistického zřízení k jeho obvinění za kritiku stávajících poměrů u nás a kritiku „našeho velkého bratra" SSSR. Koncem padesátých let proto jeden rok strávil v nápravném zařízení ve Valdicích.

V roce 1964 se stal prvním ředitelem Okresní galerie výtvarného umění v Klatovech se sídlem na zámku Klenová, a je znám jako její zakladatel. Nejvíc je však znám v Plzeňském kraji jako malíř krajin a venkova z Pošumaví. Levorova malířská tvorba zahrnuje také vzpomínky na válku, portréty, květinová zátiší, výjevy z městských zákoutí, trhu a rušných ulic.

Galerie Klatovy / Klenová ve spolupráci s rodinnými příslušníky, sběrateli a autorovými přáteli v roce 2020, sto let od malířova narození, přináší výstavu, představující část jeho výtvarného díla jako poctu člověku, který se zasloužil o její zrod.

Výstava Vladimír Levora bude v Galerii U Bílého jednorožce k vidění do neděle 15. března. Otevřeno: úterý – neděle 10 – 12, 13 – 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám