Hlavní obsah

Klášter Zlatá Koruna zachvátí brzy plameny

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský cisterciácký klášter Svatá trnová koruna, dnes zvaný Zlatá Koruna nedaleko Českého Krumlova, založil v roce 1263 král Přemysl Otakar II. (1233 - 1278). Do vínku mu udělil vzácnou relikvii - trn z Kristovy koruny, zasazený do zlata.

Foto: NPÚ, Hugo Moc

Klášter Zlatá Koruna

Článek

Král ho postavil natruc mocným Vítkovům, aby jim ukázal, že jeho trny jsou pichlavější než z vítkovské rodové růže. Nebylo to ani tam zbožné gesto, jako politické.

Vyhraju, postavím! Vyhrál, postavil!

Založení se vázalo ke slibu, který dal před bitvou u Kressenbrunnu roku 1260, před bitvou s Bélou II, že nechá v případě vítězství založit klášter. Což se mu dvanáctého července povedlo.

V tu dobu ale také Vítkovci z Krumlova založili klášter ve Vyšším Brodě,  také cisterciácký, a tak nedaleko sebe ležela dvě velká církevní zařízení.

Řád tu upevnil své statky ve velkém. Po Otakarově smrti klášter nechal vyplenit Záviš z Falkenštejna, po obnově se na něm v roce 1420 vyřádili husiti. O historii se dozvíte více při prohlídce, až se zajedete podívat na výstavu Klášter v plamenech.

Od soboty 8. srpna až do neděle 16. srpna se na prohlídkové trase objeví výjimečné květinové vazby, které se navíc dotknou i letošního husovského výročí. Během výstavy bude mimořádně otevřeno i v pondělí 10. srpna.

Vazby připomenou řádění husitů

Interiéry hlavní prohlídkové trasy kláštera  během jednoho srpnového týdne ozdobit čtyři desítky nezvyklých květinových vazeb. Autorky vedené kvalifikovanou floristkou Kateřinou Kolenovou využijí místní klášterní úrodu letniček a trvalek. V aranžích, které budou ztvárňovat téma „Klášter v plamenech,“ se tak objeví jiřiny, gladioly, astry, kopretiny, cínie, slunečnice, třapatky, hortenzie, břečťan, okrasné trávy, dekorativní keře či levandule a další rostliny.

„Vazby v klášterních prostorách budou navíc doplněny tematickými atributy připomínajícími řádění husitského vojska v klášteře Zlatá Koruna v roce 1420,“ upozorňuje kastelánka Lenka Tondlová.

Letošní výstava se lehce dotýká tématu výrazné české osobnosti Jana Husa, potažmo husitství, které bylo příčinou pádu Zlaté Koruny v roce 1420. „Tehdy do kláštera vtrhla vojska vedená Janem Žižkou a způsobila tragédii, která hluboce zasáhla do řeholního života cisterciáckých mnichů. Květinová výstava symbolicky připomíná klášterní život před a po vpádu husitského vojska a zfanatizovaného davu v říjnu roku 1420 do opatství,“ líčí historické události kastelánka Tondlová.

Veřejně přístupná vernisáž se koná v pátek 7. srpna od 17.30 hodin v koncertním sále kláštera. Podvečer zpestří hudba zahraná na ojedinělé klavírní křídlo Bechstein, pocházející z roku 1871.

Reklama

Výběr článků

Načítám