Hlavní obsah

Klášter v Plasích zve na prohlídky hodinové věže s hodinářem

Novinky, Monika Bundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr návštěvnické sezóny v Klášteře v Plasích proběhne ve dnech 17. - 19. listopadu, kdy jsou pro návštěvníky připraveny speciální prohlídky věžního hodinového stroje.

Foto: Monika Tuková

Hodinová věž na budově sýpek

Článek

Každý, kdo se na pár hodin zastaví v Plasích, jistě uslyší, že zdejší každodenní rytmus odměřuje odbíjení věžních hodin. Letos uplynulo již 330 let od chvíle, kdy se odbíjení těchto hodin rozeznělo nad plaskou kotlinou poprvé.

Tehdy nechali cisterciáčtí mniši usadit hodinový stroj pod vrchol věže dvoukřídlé budovy sýpek, jež byla součástí klášterního areálu. Hodiny od té doby ohlašují pomocí zvonu každou čtvrť a dalšími dvěma zvony pak každou celou hodinu.

Nelze však tvrdit, že zůstal stroj po celou dobu své existence v chodu. Přišla i období, kdy se o hodiny nemohl nikdo starat, a tak se zastavily. Tato období se však vždy nějak překlenula a dnes můžeme ve věži sýpek slyšet tikot odměřující čas stejně jako před 330 lety.

Správa objektu Kláštera Plasy se rozhodla u příležitosti zmiňovaného výročí uspořádat speciální prohlídky hodinové věže, které proběhnou ve dnech 17. - 19. listopadu. Průvodcem se pro tyto prohlídky stane nejpovolanější osoba. O výklad se totiž postará hodinář Robert Drozda, jenž se o chod stroje stará již 36 let. Poutavě převypráví příběh plaských hodin a vysvětlí, jak zodpovědný je úkol hodináře, jenž se stará o starožitnost takovéhoto formátu.

Klášter Plasy touto akcí posunul zakončení turistické sezóny až do poloviny listopadu a nabízí návštěvníkům ještě poslední možnost, než se pro veřejnost dveře kláštera na zimu zavřou. Mimořádně tak bude zpřístupněna v těchto dnech i trasa Konvent. Program navíc obohatí ještě Vánoční výstava, která se v konventu v prostorách zimního refektáře pořádá již tradičně začátkem adventního období.

Jedna důležitá informace pro zájemce. Prostorová kapacita prohlídek hodinové věže je omezená, proto by si měli místo ve skupině rezervovat předem na telefonním čísle 373 322 174.

Reklama

Výběr článků

Načítám