Hlavní obsah

Klášter Porta coeli pověstmi opředen je nová výstava Podhoráckého muzea

Novinky, Kateřina Konečná

Podhorácké muzeum v Předklášteří u Tišnova si k příležitosti 780. výročí první písemné zmínky o klášteře Porta coeli připravilo výstavu plnou tajemství a pověstí. K vidění bude od 1. května do 3. listopadu.

Foto: Kateřina Konečná

Klášter Porta coeli

Článek

Historie kláštera Porta coeli, v překladu Brána nebes, se začala psát v roce 1233. Založení kláštera měl v plánu již Přemysl Otakar I., ale uskutečnila jej až po Přemyslově smrti jeho manželka Konstancie, která je zde i pohřbena. Snad všechny významné milníky naší historie výrazně zasáhly i klášter, přesto se podařilo, že komunita sester cisterciaček zde žije dodnes. V rozsáhlém areálu zaujme především překrásný a unikátní gotický vstupní portál do klášterního kostela.

Výstava Klášter Porta coeli pověstmi opředen přibližuje klášter z té záhadnější a tajuplnější stránky. Nechybí poklad, Templáři ani duchové. Jsou připravené i doprovodné programy, přednášky, besedy nebo speciální programy pro školy.

Kontakty a bližší informace najdete na stránkách muzea.

Pokud patříte k milovníkům tajemství a záhad, nenechte si výstavu ujít. Otevřeno je denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Mimo tuto výstavu můžete navštívit i čtyři stálé expozice nebo se vydat na prohlídku samotného kláštera, která začíná vždy v celou hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám