Hlavní obsah

Klášter Plasy opět uchovává palcát českého rebela Žižky

Novinky, Monika Bundová

Blíží se návštěvnická sezóna a i v letošním roce nabídne Klášter v Plasích návštěvníkům zajímavé novinky.

Foto: Pavel Duchoň

Zástupkyně kastelána Monika Tuková představuje pověstmi opředený Žižkův palcát, který se po více než 200 letech vrátil do kláštera v Plasích.

Článek

Plaskou klášterní knihovnu letos obohatí další zajímavý exponát, palcát, jehož původním vlastníkem měl být sám Jan Žižka. Předmět se do Plas vrací po více než 230 letech a to díky správě státního zámku Kynžvart, která jej do Plas zapůjčila.

Jaký je příběh Žižkova palcátu?

Podle tradice uchovávali plasští cisterciáci Žižkův palcát v jedné z klášterních kaplí, snad jako připomínku husitských válek, jež přestavovaly velmi dramatické období v dějinách zdejšího řádového domu. Zároveň mohla zbraň symbolizovat odhodlání, se kterým bylo tehdy rozvrácené opatství později v baroku opět vybudováno. Poslední cisterciák ochraňující tento symbol odhodlání a pevnosti byl podle tradice opat Celestin Werner, jenž si jej nechal u sebe i po nuceném odchodu roku 1785 při zrušení kláštera.

„Bývalý opat asi také tak trochu doufal v houževnatost a pevnost plaského kláštera, který přečká mnohá protivenství,“ uvádí správce kláštera v Plasích Pavel Duchoň a dodává: „Vynaložil velké úsilí při snaze o obnovení zdejšího konventu, avšak neúspěšně.“

Od roku 1826 převzal správu nad plaským panstvím vrchnostenský úřad knížete Metternicha. Právě v tomto období se palcát, k němuž se váže tak zajímavý příběh, stal exponátem muzea kuriozit, které si nechal zřídit kníže Metternich na zámku Kynžvart.

„Po určité době byl příběh o Žižkově vlastnictví správci muzea zpochybněn. Palcát se pak v polovině 20. století zařadil mezi ostatní anonymní zbraně v kynžvartské zámecké zbrojnici,“ dodal kastelán.

Správa zámku Kynžvart souhlasila se zapůjčením předmětu a díky tomu bude k vidění v Plasích, konkrétně na prohlídkové trase Konvent, kde se stane součástí expozice v knihovním křídle. Právě zde dochází v posledních letech k postupné reinstalaci a soustředí se sem podobné předměty připomínající slávu a věhlas plaského řádového domu.

Co čeká na návštěvníky v roce 2017 v Klášteře v Plasích?

Kromě nabízených prohlídkových okruhů Konvent, Kostel a Hodinová věž, je připraven bohatý kulturní program, zahrnující noční prohlídky, divadlo, koncerty, výstavy a řadu dalších zajímavých akcí. I letos se budou konat, již potřetí, speciální prohlídky zvané Monastýrování, na kterých s Klášterem Plasy spolupracuje klášter v Kladrubech a od loňského roku také kláštery v Teplé a Zlaté Koruně.

Nově se v nabídce kláštera objevily dárkové poukazy, které lze zakoupit na základní prohlídkový okruh Konvent.

Další informace o klášteře a jeho novinkách na prohlídkových trasách i v kulturním programu sezóny 2017 lze nalézt na internetových stránkách objektu www.klaster-plasy.eu

Reklama

Výběr článků

Načítám