Hlavní obsah

Kladenské Muzeum věžáků už brzy přivítá první objednané návštěvníky

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První muzeum sídlištní architektury v Česku přivítá první objednané návštěvníky 30. května, přednostně se do prohlídkových skupin zařadí ti, kteří si zakoupili nebo rezervovali vstupenky na daný datum a následně ti, kteří prohlídky nemohli absolvovat v rámci opatření nouzového stavu.

Foto: Lucie Cápková

Článek

Muzeum věžáků Kladno nabízí unikátní expozici sídliště Josefa Havlíčka, zaměřenou na kladenské věžáky, urbanismus padesátých let minulého století a život tehdejších obyvatel věžových domů.

Návštěvníci si v něm projdou dům doslova od sklepa až po střechu – čeká je návštěva restaurované vstupní haly, moderní expozice v suterénu, krytu civilní obrany, ukázkového bytu a střešní terasy s výhledem. Muzeum se nachází se v prvním ze šesti věžových domů a stále v něm bydlí několik obyvatel, kteří se tam nastěhovali hned po jejich dokončení.

„Původní termín otevření Muzea věžáků Kladno byl v polovině března, kvůli mimořádným opatřením se otvírá až na konci května a všechny zakoupené vstupenky lze přeobjednat na další termíny, nebo vrátit,“ řekl primátor Dan Jiránek.

„Věžáky v době svého vzniku byly symbolem komfortního bydlení a patří k nejcennějším architektonickým celkům své doby nejen v Kladně, ale i celé republice. Svou originalitou a zasazením do žijícího domu autenticky přenáší atmosféru poloviny minulého století. Návrh i realizaci v ateliéru architektů vedl Josef Havlíček, po kterém je sídliště dnes pojmenováno. Muzeum věžáků Kladno je kompletně financováno z rozpočtu Města a věřím, že originalitou přiláká zájemce nejen o sídlištní architekturu a urbanismus. Nadšenci do architektury se zde mohou vrátit v čase a zažít podobu a atmosféru domu v době krátce po dokončení," dodal primátor.

„S ohledem na specifický charakter Muzea věžáků se první prohlídky uskuteční 30. května pro ty, kdo na dané dny již mají zakoupenou či zarezervovanou vstupenku. Po obnovení provozu budou přednostně odbaveni návštěvníci, kteří měli rezervaci či zakoupenou vstupenku na některý ze zrušených termínů (14. 3. – 29. 5.). Všechny další zájemce prosíme v tomto ohledu o shovívavost. Rezervační systém pro nové zájemce bude v Městském informačním centru a na webu otevřen začátkem června, datum upřesníme na www.muzeumvezaku.cz.,“ informoval Roman Hájek, kurátor Muzea věžáků.

„Návštěva muzea bude probíhat za zpřísněných hygienických podmínek, skupiny budou prozatím omezeny na 9 osob, dodržující bezpečnou vzdálenost v souladu s vládními opatřeními a návštěvníci budou povinni mít po celou dobu roušku, zpočátku i rukavice. Provozní režim bude průběžně reagovat na aktuální epidemiologickou situaci a vládní opatření,“ upozornil Zdeněk Slepička, tajemník kladenského magistrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám