Hlavní obsah

Keltské víkendy v Prášilech začaly

Novinky, Jan Kaše

Archeopark v Prášilech připravil pro letní měsíce ukázky keltských řemesel a zajímavosti ze života Keltů. O víkendu 2. a 3. července se tak mohli návštěvníci seznámit s tesařstvím a výrobou dřevěného uhlí.

Foto: Jan Kaše

keltská výzbroj a výstroj

Článek

Život Keltů na našem území přitahuje stále větší pozornost odborníků i laické veřejnosti. Není tedy divu, že na různých místech naší vlasti vyrůstají repliky původních keltských sídel. Jedno takové se nachází v Prášilech na Šumavě.

Vstupní brána, která je osm a půl metru vysoká, je postavena podle nálezu z oppida Nevězice. Cesta k bráně je lemována obranou hradbou o celkové délce čtyřicet metrů a výšce až tři metry. Na její výstavbu bylo spotřebováno celkem 400 tun kamene a 500 tun hlíny.

Uvnitř pak můžete vidět panský dům (nebo svatyni?), který byl vybudován podle nálezu poblíž obce Mšecké Žehrovice. Jeho rozměry jsou 13,5 x 10,5 metru. Hlavní nosnou část tvoří pět řad kůlů, zapuštěných téměř metr do země. Jako střešní krytina byl použit rákos, který je uvázán kůží.

„Mohlo se jednat o obytný dům, ale spíše se domníváme, že šlo o svatyni nebo dům, v němž probíhala důležitá jednání či oslavy," uvedl průvodce. 

Uvnitř domu se můžete seznámit s keltskou výzbrojí a výstrojí. „Meče nesloužily ke klasickým soubojům, jak je známe z období středověku. Takové souboje by keltské meče nevydržely, neboť nebyly příliš tvrdé. Jejich délka se pohybovala od 55 do 85 centimetrů, šířka byla kolem 4 až 5 centimetrů. Důležitou úlohu při boji hrál také štít, který byl z vnější strany potažený kůží," dodal průvodce.

Ve dnech 5. a 6. července a o víkendu 9. a 10. července je v prášilském Archeoparku připravena akce zaměřená na zpracování a odlévání bronzu. Další víkend pak bude patřit keltskému kovářství a tavbě železa. Ve dnech 23. a 24. července bude oslaven Lughnasad (svátek řemesel a hojnosti). Poslední červencový víkend bude zasvěcen keltským specialitám.

Prohlídku repliky keltského sídla můžete absolvovat samostatně nebo s průvodcem, přičemž rozdíl v ceně je minimální. Dospělí zaplatí 55 Kč, dítě do šesti let je zdarma. Výhodná je pak rodinná vstupenka. Na památku si můžete zakoupit i "keltské" šperky.

Reklama

Výběr článků

Načítám