Hlavní obsah

Ke vzpomínce na 100. výročí vypuknutí první světové války se připojí i ve Vsetíně

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce si připomínáme významné výročí - 100 let od vypuknutí 1. světové války. Tento konflikt měl klíčový význam pro naše země, na jehož konci se zrodilo samostatné Československo. Ke vzpomínce se 7. srpna připojí i Dům kultury Vsetín spolu s Městem Vsetín.

Foto: DK Vsetín

Posádková hudba Olomouc

Článek

S první světovou válkou jsou již trvale spojeny pojmy jako zákopová válka, masivní použití kulometů, mohutná a dlouhou dobu trvající dělostřelecká palba, první použití otravných plynů a průkopnické nasazení tanků. I přes utrpení vojáků na všech frontách přinesla válka nové prvky do bojových činností, zapříčinila obrovský rozvoj technického pokroku a přinesla nové technické prostředky do oblasti vojenství.

Ve Vsetíně připravili na čtvrtek 7. srpna vzpomínkový program, který bude zahájen pietním aktem v 17.00 hodin u památníku naproti modlitebny Církve bratrské v městské části Jasénka za účasti starostky města Bc. Ivety Táborské, europoslance Ing. Evžena Tošenovského, Dr.h.c. a zástupce Československé obce legionářů. O hudební doprovod se postará Posádková hudba Olomouc.

Od 17.15 bude následovat Ekumenická bohoslužba organizovaná vsetínskými křesťanskými církvemi, kterou bude sloužit farář Bronislav Czudek za průvodního slova P. Františka Krále a hudebního doprovodu Mužského sboru ŘKC farnosti Vsetín.

U příležitosti veřejné vzpomínky bude na ulici Svárov, před budovou domu kultury, v 18.30 hodin otevřena pouliční výstava s názvem První světová válka a Vsetínsko, která byla připravena ve spolupráci se Státním okresním archivem Vsetín. K vidění bude také graffiti stěna s malbami mladých tvůrců inspirovaných první světovou válkou.

Celá vzpomínková akce vyvrcholí v 18.35 hodin na Svárově Promenádním koncertem Posádkové hudby Olomouc.

Reklama

Výběr článků

Načítám