Hlavní obsah

Když se pomáhá, je to krásný pocit aneb Členové HOG Chapter Hradec Králové v akci

Novinky, Dana Ehlová

Psala se sobota 16. května a majitelé naleštěných strojů Harley Davidson z HOG Chapter Hradec Králové rozdělení do šesti skupin brázdili doslova křížem krážem celý Královéhradecký kraj. Jejich jízdy a především zastávky byly protkány nezištnou pomocí, ale také úsměvy, radostí a spoustou emocí.

Foto: HOG Chapter Hradec Králové (archiv)

Členové HOG Chapter Hradec Králové - účastníci sobotní pomoci klientům sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.

Článek

Harleyáři se totiž spojili se skupinou dobrovolníků Pražská pomoc vedenou René Hradeckým, která v době pandemie pomáhá těm, co pomoc potřebují, a která v tomto konkrétním případě poskytla roušky, rukavice, ochranné štíty nebo dezinfekci pro ústavy a domovy sociálních služeb, domovy seniorů, domy s pečovatelskou službou v celém Královéhradeckém kraji.

Jednalo se o čtyřicet „adres“, jejichž vedení využilo nabídku na podporu v souvislosti se zabezpečením proti hrozbě koronaviru. Organizačně se na této akci podíleli Michal Honc z Prahy, Pedro a Kocouři z Hradce Králové.

Vedle ochranných a dezinfekčních prostředků však svátečně naladění motorkáři dovezli také SEBE a tím pádem pro klienty nyní tak vzácné setkání s „normálním“ světem.

„Je to o tom, že senioři i klienti sociálních domů jsou bez kontaktu s okolním světem už většinou tři měsíce a najednou za nimi někdo přijede, vytrhne je z jejich nudy a z jejich vyděšení a na chvíli je potěší,“ uvedla Zdena Kocourková, manželka directora HOG Chapter Hradec Králové s tím, že samozřejmě respektuje povinnost nosit roušky, na druhé straně si ale uvědomuje naléhavou potřebu sociálních kontaktů obyvatel těchto zařízení – nutnost hovořit s nimi, potěšit je, byť obyčejným vlídným slovem.

Jak tedy rozvoz pomoci probíhal? „Rozděleni do šesti skupinek jsme vyrazili v sobotu ráno od dealerství v Hradci Králové na tuhle prospěšnou a úžasnou jízdu. Většinou jelo s motorkami i doprovodné vozidlo, protože jsme potřebovali odvézt desetilitrové kanystry s dezinfekcí, vyrobenou ve spolupráci s firmou Manufaktura,“ sdělila podrobnosti Zdena Kocourková.

Reakce klientů i unavených sestřiček v navštívených zařízeních dojaly většinu do černé kůže oblečených mužů a žen sedlajících silné stroje.

„Například v Domově Dědina v Českém Meziříčí, kde jsou ubytovaní klienti s mentálním postižením, jsme sklidili obrovský úspěch. Přinesli jsme tam vzrušení a radost. Při pohledu na naše motocykly se jim jako by zázrakem objevila jiskra v oku a začali si se statnými motorkáři povídat. Dokonce pro nás měli připravené vlastnoručně vyrobené dárky, fotili se na motorkách…Byli nadšení,“ popsala nezapomenutelné chvíle, vyvolané lidskou solidaritou a sounáležitostí, manželka šéfa královéhradeckého HOG Chapter a vzápětí ještě dodala, že podobný průběh měly vlastně všechny sobotní návštěvy stále izolovaných sociálních zařízení v Královéhradeckém kraji.

Co dodat na závěr? Sobota 16. května je sice minulostí, pocity uspokojení kdesi hluboko uvnitř a vzpomínky na tento mimořádný den přetrvají majitelům strojů Harley Davidson jistě hodně dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám