Hlavní obsah

Kdyně myslí ekologicky, k vidění je zde výstava z odpadků

Novinky, Pavla Tochorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpad může být ještě užitečný, to je hlavní poselství výstavy Vyrábíme z odpadků, která je k vidění v nových prostorách knihovny a dětského centra ve Kdyni. O tom, že se může běžný odpad z domácností změnit pod šikovnýma rukama v krásné výrobky, se můžete přijít přesvědčit ještě do konce listopadu.

Foto: Pavla Tochorová

Vyrábíme z odpadků

Článek

Každý má občas chuť si vyrobit něco malého pro radost, ale často chybí nápady i vhodný materiál, který navíc něco stojí. Vedoucí z pionýrské skupiny Safír se tedy rozhodli uspořádat malou výstavu, která lidem dokáže, že tvořit se dá téměř ze všeho.

Běžné papírenské zboží tak nahradily PET lahve, novinový papír, kartony od vajíček, krabice o mléka, pneumatiky, korkové špunty, víčka, obaly, ruličky od toaletního papíru, plechovky, sáčky od čajů, CD, skleněné lahve a mnoho dalších obyčejných věcí, které by jinak skončily v koši.

Pořádání výstavy je od samého začátku v režii šikovných dětí, které se podílely už na samotné instalaci a dohlížejí na její hladký průběh. Možná proto nebyly žádné výrobky odcizeny nebo poničeny, přestože je výstava v otevírací době knihovny volně přístupná veřejnosti.

Mezi častými návštěvníky jsou i celé třídy základních i mateřských škol s učitelským doprovodem, který dohlíží na chování svých svěřenců. Protože se ale i některé z těchto dětí na výstavě podílejí, chovají se na místě více než příkladně.

Krásnou zpětnou vazbou jsou nadšené reakce na jednotlivé výrobky i celou myšlenku akce, dotazy na postup výroby nebo použitý odpadový materiál. Výstava tedy plní beze zbytku své předsevzetí a inspiruje veřejnost k ekologicky šetrnému chování.

Fotografie výrobků, mezi nimiž najdete i celé plesové šaty z barevných víček, si můžete prohlédnout na webu pionýrské skupiny Safír nebo na facebooku PS Safír Kdyně.

Akce byla podpořena z programu Think Big.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám