Hlavní obsah

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí na období od pátku 13.dubna do neděle 3.června otevřelo putovní výstavu o historii výroby piva ve východočeském regionu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přivítání v improvizované hospůdce zajistil muzejní fotograf v převleku hostinského a majitel zapůjčených předmětů k výrobě piva v roli hosta.

Článek

Zlatavý mok neboli tekuté zlato se v Čechách vaří přes tisíc let. V ČR je zároveň největší spotřeba piva na světě, a to přes 140 litrů na osobu a rok. Pivo se stalo navíc významnou součástí české historie a posiluje dobrou pověst ČR po celém světě.

Seznámení s touto skutečností přináší putovní výstava Regionálního muzea v Chrudimi, která sleduje bohatou tradici vaření piva v Pardubickém kraji, a to v jejím nepřetržitém vývoji od roku 1913 až po současnost.

Pro návštěvníky ústeckého muzea je v průběhu měsíce dubna a května připravena k nahlédnutí řada závěsných panelů s texty obecné historie i různorodosti výrobních postupů výroby piva.

Výstava se věnuje především pivovarům Pardubického kraje za posledních sto let, kdy zde bylo a dosud je v činnosti 41 provozů. V bohaté fotodokumentaci lze nahlédnout na Chrudimsko, Pardubicko, Svitavsko a Orlickoústecko. Zároveň je na velkém panelu umístěna mapa s vyznačením minulých i současných pivovarů, u některých s jejich současnými novinami i reklamními materiály.

K zajímavostem patří jeden z předních pivovarů v kraji, Pivovar Rychtář v Hlinsku, který v roce 2013 oslavil sto let svého trvání, dále pardubický pivovar Pernštejn, který od roku 1890 s velkým úspěchem vaří tmavé 19stupňové pivo Porter. Další pivovary, semínský a litomyšlský se zase proslavily významnými osobnostmi, Josefem Gočárem a Bedřichem Smetanou, jichž se staly rodištěm.

Přípravou piva se lidé zabývají zhruba pět až šest tisíc let. Původní nápoj spíše připomínal výživnou polévku. Časem se pak měnila technologie výroby a nabídkou rozličných speciálních piv se jeho obliba rozšířila do celého světa.

Specialitou výstavy je pak instalovaná dobová hospoda z období první republiky, kde může navíc návštěvník posedět. V klidu tak může obdivovat historické pivní lahve, korbele, džbány a půllitry. Nabídnuta je i ochutnávka piva.

Připravena je také ukázka předmětů spojených s výrobou piva. V bednářské dílně si lze prohlédnout kus dřeva na výrobu sudů, ruční pilu, hoblíky, velké kružítko s měrkou a hotové sudy - malý 10litrový s pípou, tzv.štěně, až soudek na 25 litrů. Vzácností je unikátní strojek z roku 1892 sběratele Františka Bečky, který se původně používal v USA na výrobu korunkových uzávěrů.

O vysokou úroveň výstavy se zapůjčenými exponáty zasloužiy kromě Městského muzea v Chrudimi, Městské muzeum v Chrasti, Městské muzeum ve Skutči, pivovary Faltus Česká Třebová, Jelen a Kanec v Žamberku a soukromý sběratel, umělecký kovář František Bečka.

S novým překvapivým podáním však výstava nekončí. V dalším doprovodném programu bude 25.dubna od 17 hodin uskutečněn pivní večer s přednáškou o historických pivovarech a navozením atmosféry starých hospůdek se zvukem heligonky.

Reklama

Výběr článků

Načítám