Hlavní obsah

Kde je vůle, tam je i cesta

Novinky, Lenka Kodrlová

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se v Informačním centru pro mládež v Uherském Hradišti zbaběle ukryli před koronavirem doma pod peřinou, není tomu tak. Je pravdou, že tu dveře kanceláře museli, se slzou v oku, na dobu neurčitou uzamknout, ale ani v karanténě nezahálí.

Foto: Lenka Kodrlová
Článek

Kolektiv centra vymýšlí, čím by ještě vyšperkovali a doladili Festival bezpečného internetu, který připravují na podzim - pevně doufají, že tou dobou bude pandemie koronaviru už jen hudbou minulosti.

A co by to byli za vlastníky 3D tiskárny, kdyby tu svou "neposlali do boje" s nedostatkem ochranných pomůcek pro lékaře? Jsou hrdí, že pomáhají s tiskem ochranných štítů ve Zlíně.

Ale ani v Uherském Hradišti nezůstali nečinně sedět v ústraní, protože to nemají ve zvyku! Přidali se ke skupince dobrovolníků, kteří na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku tiskli ochranné štíty, které chrání obličej proti kapénkovým infekcím, pro nemocnice, zdravotníky, charitu a sociální služby.

"Štíty pro Hradiště" jsou počinem Zdeňka Korvase, který se 3D tiskem zabývá a který dokázal přes facebookovou událost svolat skupinu dobrovolných 3D tiskařů, lidí, kteří řezali na laseru hledí štítů, a tým, který se staral o organizaci a logistiku. Ti všichni, aniž by se navzájem setkali či znali, dokázali spolu fungovat jako skvělý tým a " bojovat za stejnou věc" bez nároku na jakoukoliv odměnu.

Tím, co je hnalo dál, byly úsměvy na tvářích všech, kterým mohli výrobou štítů pomoci. Mezi zdravotníky byl o štíty velký zájem a podařilo se jich rozdat více než patnáct set. Nemalou součástí toho všeho jsou také všichni dobří lidé ze Slovácka, kteří pomáhali tím, že posílali peněžní dary na transparentní účet, který byl speciálně založen pro získání financí na koupi materiálu.

Po třech týdnech se zdá, že štíty se dostaly tam, kde je nejvíce potřebovali, a tak mohou tiskaři své stroje opět vypnout a nechat je chvíli odpočívat. A co bude se zbytkem peněz, které se vybraly? Poslouží na dobročinnost. Na jakou? To je zatím tajemství, ale zanedlouho bude odhaleno.

Reklama

Výběr článků

Načítám