Hlavní obsah

Kde hledat pomoc, radí leták obětem trestných činů

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlou pomoc v podobě kontaktů, ale i míst, kde najít odbornou péči, nabízí nově vydaná informační tiskovina s názvem Pomoc obětem trestných činů.

Článek

Na jejím vzniku se podílely neziskové organizace a instituce, jež se s oběťmi trestných činů ve své praxi setkávají.

„Smyslem tohoto informačního letáku je pomoci obětem najít vhodné místo, kam se mohou obrátit o pomoc. Ta může mít mnoho podob. Například bezplatné poradenství, psychosociální podpora, poskytnutí právních informací nebo nastínění průběhu trestního řízení,” říká Jakub Šebek, regionální koordinátor projektu Proč zrovna já?.

Leták obsahuje kromě výčtu základních práv obětí trestných činů zejména kontakty na organizace, které zdarma nabízejí své služby.

„Tyto služby jsou poskytovány všem obětem trestných činů, nicméně některé z organizací nabízejí i odbornou pomoc pro oběti domácího násilí, oběti násilí z nenávisti nebo svědky trestných činů,” dodal Šebek. V nabídce jsou rovněž služby s ambulantní a terénní formou pomoci.

Rozsah a hloubka traumatu způsobeného trestným činem dokáže řadě obětí změnit život na dlouhé roky, někdy i celoživotně. Policisté v Plzeňském kraji loni řešili 13 713 trestných činů, z nichž 904 případů spadalo do kategorie násilné trestné činy.

Újma obětí trestného činu je podle Andrey Gregorové z odboru bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu záležitostí vysoce individuální a úzce souvisí především s psychikou a celkovou odolností. „Pokud není obětem pomoc nablízku, napětí se stupňuje a stává se nesnesitelné,” uvádí k problematice.

Informační leták považuje za zdárný výstup projektu Proč zrovna já?, do kterého se zapojil také odbor bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu jako garant projektu Bezpečné město.

„Obsah letáku může sehrát důležitou roli v rozhodování vyhledat odbornou pomoc u samotného postiženého nebo u lidí v jeho nejbližším okolí. Je jedním z doprovodných opatření pomoci obětem, která musí být systematická a dlouhodobá,” informovala Gregorová.

Nově vzniklý materiál je k dispozici na všech plzeňských služebnách Policie České republiky a městské policie. Dostupný je i na okresních státních zastupitelstvích a v nemocnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám