Hlavní obsah

Kavárna ve tmě vám otevřela oči

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 12. až 17. září pořádala v Dobrušce nevidomá Renata Moravcová pro veřejnost 3. Kavárnu ve tmě

Foto: Jana Melicharová

Prostředí Kavárny ve tmě

Článek

Nápad uspořádat v Dobrušce Kavárnu ve tmě ve své hlavě nosila Renata Moravcová již několik let. Odvahu ji opravdu otevřít našla až v květnu v roce 2014. Problémem ale bylo, kde ji uspořádat a jak vytvořit svět absolutní tmy, ve kterém se nevidomí pohybují.

A tady zasáhla náhoda. Na chodbě Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Dobrušce, kam se šla paní Renata také zeptat, potkala Janu Švábovou, která zde pracuje jako provozní. Ta se dlouho nerozmýšlela a jenom odpověděla: „Tady by to asi šlo.“

Opravdu to šlo. Letošní Kavárna ve tmě byla již třetí. A zase velmi úspěšná. „Nápad uspořádat Kavárnu je opravdu můj. Chtěla jsem „koukavcům“, jak říkám lidem vidícím, přiblížit náš svět nevidících. Ukázat jim, že někdy je to opravdu složité, ale že všechno se dá zvládnout, když chcete a musíte,” svěřila se Renata Moravcová.

„Letošní kavárna, kterou navštívilo téměř 250 lidí, byla zaměřená na chutě a vůně. Ta minulá, vánoční, zase na Vánoce. Kdo přišel, dostal za úkol slepit si několik kousků vánočního cukroví. Byla to docela legrace, když se pak hosté viděli. Byli prý všude upatlaní od marmelády,” už s úsměvem dodala paní Renata.

Vlastní návštěva v Kavárně pak byla pro návštěvníky z řad vidících opravdu zážitkem. Už samotná cesta do kavárny s černou páskou na očích a v řadě za sebou dlouhou chodbou s mnoha zákruty byla dobrodružstvím.

Výběr nápoje z nápojového lístku vytisknutém na hmatové tiskárně také nebyl lehký. A objednávka? Ta už byla příjemnější. Najednou se ozvaly dva milé hlasy. Jeden patřil Renatě Moravcové a druhý její od narození nevidomé kamarádce Monice Kadlecové z Prahy. Ty vás pak vedly tak, abyste se nepolili nebo neopařili.

Ono osladit si ve tmě čaj nebo nalít si mléko do kávy skutečně není jednoduché. To ale nebylo všechno. Letošní Kavárna byla zasvěcená čichovým a chuťovým vjemům. Proto jste během příjemného posezení poznávali vůni koření, jablka, hrušky, sýru, okurky, papriky a dalších pro nás tak běžných věcí.

A kdo je vlastně Renata Moravcová, dobrá duše celé Kavárny ve tmě? Je to velmi skromná „Žena roku 2017“ Královéhradeckého kraje, která svojí prací a svými činy pomáhá druhým a která již sedmnáct let nevidí. A která vede oblastní odbočku SONS a je celorepublikovou předsedkyní Klubu držitelů vodících psů.

Jezdí po besedách a setkáních a pomáhá nevidomým a slabozrakým orientovat se ve světě absolutní tmy. A už přemýšlí nad dalším ročníkem Kavárny ve tmě, který bude o… Ale to už si paní Renata Moravcová z Dobrušky pro nás "koukavce" nechá jako překvapení.

Reklama

Výběr článků

Načítám