Hlavní obsah

Kašperskohorské hudební léto 2019 zahájí mezinárodně renomovaný ženský soubor Tiburtina Ensemble

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. července zažijí Kašperské Hory pozoruhodnou kulturní událost. Vystoupením renomovaného ženského vokálního souboru Tiburtina Ensemble tu bude zahájen cyklus koncertů staré hudby Hudební léto Kašperské Hory 2019, který se zde pravidelně koná o prázdninových měsících už více než dvacet let.

Foto: z archivu Tiburtina Ensemble, foto Petra Hajská

Kašperskohorské hudební léto 2019 zahájí ženský soubor Tiburtina Ensemble

Článek

„Pro letošní rok tady pořadatelé v čele se Šumavským kulturním spolkem připravili šestici exkluzivních koncertů, jimiž veřejnosti představí poklady staré české i evropské hudby od středověku po 19. století. Svým způsobem bude jedinečnou akcí právě zahajovací koncert, konaný při světle svíček v originálním prostředí raně gotického chrámu sv. Mikuláše, který na přelomu 13. a 14. století vystavěli místní zlatokopové. S prostorem této unikátní památky, známé též vynikající akustikou, skvěle souzní program souboru Tiburtina Ensemble „Flos inter spinas – Kvítí mezi trny", který přinese středověké chorální a polyfonní skladby inspirované legendami o svatých pannách Markétě, Barboře a Kateřině,” informoval PhDr. Vladimír Horpeniak ze Šumavského kulturního spolku Kašperské Hory.

Ženské vokální sdružení Tiburtina Ensemble je jediným svého druhu v České republice, a je pro své výjimečné kvality zváno na významné mezinárodní festivaly. Vzniklo v roce 2008 z bývalých členek souboru Schola Benedicta. Soubor je někdy vnímán jako půvabný protějšek mužského sboru Schola Gregoriana Pragensis.

Tiburtina Ensemble se věnuje především interpretaci gregoriánského chorálu, středověkým vícehlasům, ale také soudobé hudbě. Některé členky Tiburtiny jako sólové pěvkyně významně působí rovněž v dalších renomovaných souborech, zaměřených zejména na barokní hudbu (Collegium 1704, Collegium Marianum, Doulce Memoire, Mala Punica, Collegium Vocale Gent, Bach Collegium Japan atd.).

Zakladatelkou souboru a uměleckou vedoucí je Barbora Kabátková, zároveň hráčka na středověkou harfu.

Soubor Tiburtina Ensemble zazpívá ve složení: Barbora Kabátková – umělecká vedoucí, zpěv, středověká harfa, Hana Blažíková – zpěv, středověká harfa, Ivana Bilej Brouková, Tereza Havlíková, Daniela Čermáková, Anna Chadimová Havlíková, Kamila Mazalová - zpěv,

Svůj název si soubor vybral mezi historickými postavami středověku. Tiburtina (Sibylla Tiburtina, či Sibyla Tiburská) byla věštkyně, která se stala nejznámější věštkyní středověku, a to především tím, že její věštby a proroctví se dotýkaly budoucnosti křesťanství. Paralely mezi pohanskou Sibyllou a křesťanskou prorokyní jsou nasnadě: urozený původ, kazatelské cesty, dotazy mocných a schopnost prorokyň dohlédnout až na konec věků, která je mužům – jakkoli učeným – odepřena.

„Soubor Tiburtina Ensemble se řadí mezi evropskou špičku v oblasti interpretace staré hudby. Proto stojí jistě zato navštívit exkluzivní koncert tohoto jedinečného souboru ve staroslavném kostele sv. Mikuláše v Kašperských Horách (v areálu historického hřbitova) tuto sobotu 6. července od 20.00 hodin," dodal za pořadatele PhDr. Vladimír Horpeniak.

Koncert při svíčkách v originálním prostředí raně gotického chrámu pořádá Šumavský kulturní spolek Kašperské Hory s podporou Města Kašperské Hory.

Vstupenky na místě půl hodiny před začátkem (200 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám