Hlavní obsah

Kašava ze Zlínského kraje se uchází o významnou evropskou cenu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Evropskou cenu obnovy vesnice se letos uchází obec Kašava ze Zlínského kraje. „Do soutěže byla nominována za vítězství v celostátním kole Vesnice roku 2016,“ informovala v pátek 8. června krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

Foto: Obec Kašava

Kašava se v roce 2016 stala Vesnicí roku.

Článek

O získání ceny bude Kašava soupeřit s 23 vesnicemi z devíti států. Mezinárodní porota zahájila v polovině dubna vícestupňový proces hodnocení. Pět hodnotitelských komisí během května a června absolvuje prohlídku všech zúčastněných obcí. Do Kašavy jedna z nich zavítá ve středu 13. června.

„Pro tříčlennou hodnotitelskou komisi jsme připravili nabitý a pestrý pětihodinový program. Její členy seznámíme s aktuálními projekty a rozvojovými dokumenty, ukážeme jim základní a mateřskou školu, knihovnu, kostel, hasičskou zbrojnici či statek U Sluštíků, naučnou stezku a křížovou cestu, přiblížíme činnost místních zemědělců a řemeslníků. Nachystali jsme i ukázky lidové veselice nebo ochutnávky z našeho řeznictví či cukrárny,“ uvedl starosta Kašavy Josef Jarcovják.

„Zástupci našeho kraje se v celostátním kole soutěže Vesnice roku v posledních letech pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách. Jsem přesvědčen o tom, že mají co nabídnout i v mezinárodním měřítku. Proto pevně věřím, že v evropské soutěži se Kašavě podaří zúročit svůj potenciál,“ řekl radní Zlínského kraje Jan Pijáček.

Výsledky soutěže budou známy na konci června, udílení cen se uskuteční 21. září v rakouském Flieβu. Vedle trofeje a plakety čeká nejúspěšnější účastníky také zapsání do elektronických „roadmap“, na nichž lze na virtuálních mapách jedním klikem myší vyhledat nejlepší místa obnovy vesnice v celé Evropě.

Pořadatelem soutěže, která je od roku 1990 vyhlašována ve dvouletém cyklu, je Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice ARGE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám