Hlavní obsah

Karvinské kino Centrum začne promítat nejspíš v květnu, otevření brání špatný protipožární systém

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sledování filmových titulů v pohodlí zrekonstruovaného kina Centrum si budou muset karvinští filmoví fanoušci zřejmě až do května počkat. Kolaudaci budovy totiž brání špatný protipožární systém, se kterým mají hasiči problém, a město tak řeší nápravu.

Foto: Milan Haluška
Článek

Poslední promítání před rekonstrukcí zhlédli diváci 2. listopadu roku 2014. Od té doby až do června roku 2015 probíhala rekonstrukce samotné budovy kina, poté mělo být v září zahájeno promítání. Současně se v zimě téhož roku začalo i s pracemi na okolí kolem celého kina.

„Okolí jsme převzali s tříměsíčním zpožděním na sklonku loňského roku, dodavatel totiž musel nejprve odstranit všechny nedodělky a vyřešit špatně odvedenou práci. To je také ošetřeno smluvními pokutami. Nyní se ještě opravuje špatně provedená opěrná zeď podél třídy Těreškovové,“ informovala mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Otevření kina momentálně brání především bezpečnostní důvody. Ukázalo se totiž, že protipožární systém, který je v kině nainstalován, má problémy s odvětráváním kouře v případě požáru. 

„Přestože projekt rekonstrukce budovy samotné včetně bezpečnostních zařízení prošel všemi schvalovacími procesy, v únoru nedopadly dobře hasičské zkoušky zařízení, které má zajistit správné odvětrávání únikových cest v případě požáru. Není tedy možné začít s žádným provozem z bezpečnostních důvodů. Radnice nyní vybírá dodavatele nového zařízení. Zároveň běží od února další nutné testy a na základě jejich výsledků pak bude město požadovat náhradu škody po viníkovi. Vše konzultujeme s poskytovatelem evropské dotace a podmínky dodržujeme. Na prvním místě je však zdraví a bezpečí diváků,“ říká Swiderová s tím, že město se za komplikace všem občanům omlouvá.

Po otevření kino přinese spoustu novinek

Díky rekonstrukci se proměnilo celé přízemí budovy, kdy například zmizela večerka a hospoda. Lidé si budou moci přijít posedět na šálek dobré kávy nebo čaje do zbrusu nové kavárny, v komerčních prostorách se připravuje prodejna ovoce a zeleniny, prodejna květin. Nebude chybět ani bufet s prodejem popcornu a rozšířenou nabídkou nápojů nejen pro návštěvníky kina.

Samotný kinosál stavebními změnami ani většími úpravami neprošel, jelikož byl rekonstruován v roce 2012 při digitalizaci (nové sedačky, podlaha), nicméně bylo nainstalováno nové osvětlení, vyměnily se opony a také projekční plátno. Asi nejvíce diváci ocení výměnu zvukového systému.

„Vyměnili jsme hlavní reproduktory za plátnem – biampingové reproduktory firmy KCS nahradily triampingové soustavy firmy JBL. O plné basy se postará dvojice subwooferů od stejné firmy o celkovém výkonu 2400W, přibyly efektové reproduktory, namísto původních 12 kusů je jich teď 16. Doplněny byly také zesilovače a kabeláž. V interiéru na stěnách jsme rozmístili skoro padesát akusticky pohltivých panelů,“ uvedl vedoucí karvinských kin Jakub Gajdica.

Podle Jakuba Gajdicy nedojde ani ke zdražení vstupenek. „Ceny vstupenek se nebudou lišit od cen před rekonstrukcí, v zásadě se jedná o stejné ceny, za které hrajeme i nyní v Městském domě kultury. Změny by ale diváci měli zaznamenat v programu kina. Chystáme například nedělní projekce pro rodiče s dětmi a další," uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám