Hlavní obsah

Karviná podala trestní oznámení na sprejery

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviné již došla trpělivost se systematickým ničením městského majetku sprejery. Ve středu proto krajskému ředitelství Policie ČR doručila trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Město Karviná

Jedna z poškozených budov sprejery

Článek

Městu za takto poškozený majetek vznikají škody za deseti až sta tisíce. Sprejeři poničili mj. nedávno fasádu zámku Fryštát (Lottyhausu), malůvky jsou i na objektu historických koníren v zámeckém parku, na mostku na začátku Lázeňského parku na cestě z Ráje do Darkova, nebo na fasádě spolkového domu v městské části Ráj.

„Policie řeší každý takový případ, my každou škodu ihned hlásíme a především náš majetek maximálně hlídáme. Přesto jsme se rozhodli podat nyní komplexní trestní oznámení na neznámého pachatele pro systematické ničení městského majetku sprejerstvím, protože se u výtvorů objevuje stále stejná značka a máme podezření, že to je stále tatáž osoba. Poslední kapkou jsou sprejerské malůvky na obnovené fasádě zámku Fryštát. Opravíme fasádu zámku a za měsíc to můžeme dělat znovu kvůli jednomu bláznovi, který to zřejmě musí mít v hlavě pomatené, protože normální člověk tohle dělat nemůže. Je třeba proti těmto lidem zasáhnout tvrdě,“ zlobí se náměstek primátora Jan Wolf.

Město má indicie, že sprejerství může páchat jedna osoba či skupina vandalů, která se podepisuje jako Bird. Tento podpis byl mj. pod zmíněnou malůvkou na zámku Fryštát, jejíž odstranění bylo obtížnější, neboť sprejeři už používají i speciální barvy. Podobně signované jsou malůvky i jinde po městě.

Pokud soud prokáže pachatelům ničení historické památky (zámek Fryštát, radnice, konírny), pak hrozí pachatelům trest od šesti měsíců po tři roky, za vandalství na „běžném“ objektu až šest měsíců natvrdo. Nižší škody se řeší v přestupkovém řízení a pokutují se.

Škodí i vandalové

„Vandalské škody poměrně pravidelně řešíme na darkovském mostě, v dětském koutku nebo na mobiliáři v zámeckém parku, na budovách města včetně historické radnice na náměstí, kde nám nedávno pachatel pravidelně kradl měděné části. Toho chytly kamery městské policie,“ připomněl některé případy náměstek Wolf s tím, že jen od loňského podzimu k tomuto týdnu byly škody vyčísleny na celkových 250 tisíc korun.

Ničí se prakticky všechno – od chodníků, přes vybavení budov až po cenný městský mobiliář.

„V minulém týdnu nám někdo opakovaně kradl a poničil zámkovou dlažbu z chodníků v centru města, řešili jsme i další sprejerství. O víkendu někdo zničil kryty veřejného osvětlení na Lodičkách v zámeckém parku – tam to bylo i nebezpečné, protože elektrické dráty zůstaly obnažené. A stává se to přesto, že je pro nás samozřejmostí důkladný kamerový hlídací systém a non-stop péče o majetek. Vandalové jsou důmyslní a stále vymýšlejí nové způsoby, zřejmě chtějí na sebe upozornit. Jinak si to nelze vyložit,“ říká vedoucí majetkového odboru karvinského magistrátu Helena Bogoczová.

Reklama

Výběr článků

Načítám