Hlavní obsah

Karviná chce podpořit nejen mladé lidi v podnikání, rozjíždí proto Business Gate

Novinky, Milan Haluška

Udržet vysokoškolské a středoškolské studenty s dobrými nápady ve městě. Přesně to si klade za cíl projekt Business Gate, který vychází z memoranda mezi městem a Slezskou univerzitou. Stejnojmenné multifunkční centrum nyní vzniká v Poštovní ulici v Karviné-Fryštátě.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

V současné době město rekonstruuje pro potřeby centra vlastní budovu ve Fryštátě, hotovo by mělo být na začátku března. Spolu s Obchodně podnikatelskou fakultou Slezské univerzity v Opavě, podnikatelskými partnery a veřejností bude netradiční centrum fungovat tak, aby pomohlo především (ale nejen) mladým lidem v rozjezdu podnikání.

„Budujeme zázemí pro začínající malé a střední podnikatele. Chceme začínajícím podnikatelům usnadnit vstup na trh, podpořit dobré nápady a ochotu podnikat. Projekt předpokládá zapojení vysokých a středních škol do práce multifunkčního centra, kde zájemce o podnikání nebo malý či střední podnikatel získá pod jednou střechou podnikatelskou adresu a technickou infrastrukturu – tj. vybavené kanceláře ke krátkodobému pronájmu. K dispozici budou konzultantské a odborné poradenské služby,“ řekl náměstek primátora Lukáš Raszyk.

Podle něj bude Business Gate pro všechny, kdo mají zájem začít podnikat, případně se nechat inspirovat nápady jiných lidí.

"Zkrátka pro ty, kdo chtějí začít něco dělat, ale nevědí přesně jak. Našim cílem je mimo jiné udržet ve městě mladé lidi právě proto, že tady mají perspektivu," upřesnil motivaci města náměstek Raszyk.

V první fázi existence bude mít Business Gate formu podobnou coworkingovému centru, kde budou mít zájemci o podnikání či podnikatelé prostor pro práci a obchodní jednání, konzultace, prezentace s možností využít odpovídajících služeb.

"Zaměřit se chceme na inovační podnikání. Zájemci tu získají informace o tom, jak podnikatelské záměry v této oblasti realizovat, jak na ně získat finance a kde je možné získat dotace. Business Gate nabídne prostor pro vzdělávací aktivity a prezentace námětů a projektů z nejrůznějších oblastí kreativního průmyslu i široké veřejnosti – vzdělávací programy, workshopy, zájmové aktivity pro mládež, dospělé a seniory," vysvětluje Raszyk.

Město chce do projektu zapojit i stávající karvinské zaměstnavatele formou tzv. komunitních dílen. Budou moci například zadávat vývojové inovativní úkoly začínajícím podnikatelům a menším firmám, ale také individuálním zájemcům o práci. I k tomu bude centrum vybaveno.

Další dotace pro rozvoj centra bude Karviná hledat opět u EU, pro první fázi má stoprocentní podporu EU v oblasti tzv. způsobilých výdajů – 4,7 miliónu korun, dalších 1,2 miliónu dá město samo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám