Hlavní obsah

Karel Roden exceluje ve filmu Nikdy nejsme sami

Novinky, Petr Mráček

Nikdy nejsme sami je dramatem o současné době a lidech, kteří jsou obětmi i strůjci jejích běsů. Jde o film, který stojí za to vidět.

Foto: Petr Mráček

Z novinářské projekce filmu

Článek

Ve středu 30. března proběhla v rekonstruovaném kině Pilot novinářská projekce nového filmu - Nikdy nejsme sami. V roli hypochondra exceluje Karel Roden, jemuž zdárně sekundují další herci - Lenka Vlasáková jako jeho manželka, Miroslav Hanuš v roli bachaře, Klaudia Dudová, či Zdeněk Godla.

V hlavních rolích se představili již zmínění Karel Roden, Lenka Vlasáková a Miroslav Hanuš, se kterými režisér pracoval již při natáčení Paralelních světů, a dále Zdeněk Godla a Klaudia Dudová, držitelka Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Cesta ven. Právě tímto filmem upoutal Petr Václav v loňském roce pozornost odborné veřejnosti a byl oceněn sedmi Českými lvy, včetně kategorií nejlepší film, scénář a režie.

Film Nikdy nejsme sami měl svoji premiéru na letošním festivalu Berlinale v Berlíně, kde získal diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel. Václavův film byl součástí festivalové sekce Forum zaměřené na progresivní kinematografii. Film se během festivalu promítal čtyřikrát a vysloužil si i příznivé hodnocení kritiků. Americký server The Hollywood Reporter film v recenzi označil za přísnou prohlídku sociálních problémů proloženou sžíravým, místy až absurdním humorem.

Děj filmu:

Do obce roztažené podél státní silnice se nastěhuje paranoidní pracovník vězeňské správy a jeho rodina. Spřátelí se se svým novým sousedem, nezaměstnaným hypochondrem, kterého živí jeho žena pracující v místní prodejně. Unavená životem a starostí o dva syny, všimne si vyhazovače z nočního klubu. Ten ale miluje striptérku. Ta však čeká na otce svého dítěte, který sedí v nedaleké base, kde pracuje právě zmíněný bachař…

„Člověk není nikdy sám sebou. Nemá svůj pevný, jediný, pro vždy daný charakter, navždy dané názory a záliby. Žije skrze toho druhého naproti. Pro něj, proti němu. V adoraci, v lásce nebo v nenávisti. Je ale vždycky s ním propojen. Nikdo není nikdy sám,“ říká o svém nejnovějším počinu Petr Václav.

Reklama

Výběr článků

Načítám