Hlavní obsah

Kapka fyziky hodonínské průmyslovky nese první ovoce

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzikální pokusy jde vysvětlovat i zábavným způsobem. O tom se přesvědčují každým rokem na průmyslovce v Hodoníně. Kapka fyziky totiž přitahuje mladé lidi k fyzice a technice. Středoškoláci si každým rokem zvou k sobě do přírodovědné učebny žáky z okolních základních škol a předvádějí jim pokusy.

Foto: Jana Slováková

Kapka fyziky na průmyslovce v Hodoníně má nečekaný úspěch

Článek

Nápad ukazovat krásy fyziky zábavným způsobem není jistě nový, ale aby učili fyziku studenti průmyslovky žáky základních škol, to byl nápad kantorů hodonínské střední školy. A že to byl opravdu nápad povedený, to se už nyní přesvědčují.

Účastníci minulých ročníků Kapky fyziky, kteří v současnosti již sedí ve středoškolských lavicích téže školy, popisují akci jako velmi zdařilou. Dokonce si podrobně pamatují jednotlivé pokusy a jejich zábavné vysvětlení.

„To je asi ten nejlepší výsledek, který jsme si mohli přát. Žáci si pamatují fyzikální jevy a dokáží je popsat a vysvětlit,” říká učitel fyziky na průmyslovce Zbyněk Bábíček. „Hlavní autorkou tohoto nápadu je kolegyně Jana Slováková, která se stará každoročně o jeho celou organizaci,” dodal kantor.

O Kapku fyziky se zajímá i Skupina ČEZ, oficiální partner fyzikální olympiády. Uveřejnila mimo jiné i článek o Kapce fyziky v odborném časopisu Třípól.

„Kapka fyziky probíhá už třetím rokem a je pokaždé jiná. Tak například letošní studenti druhých a třetích ročníků Technického lycea si připravili jiná stanoviště než jejich předchůdci. Nápady na to, co ukázat, přinášejí totiž někteří studenti sami,” popisuje Zbyněk Bábíček.

Kapka fyziky je zkrátka dobrý příklad, jak přilákat mladé lidi k fyzice a technice. Nebát se je k tomu prostě pustit. A že to jde, o tom se na průmyslovce v Hodoníně každoročně přesvědčují.

Reklama

Výběr článků

Načítám