Hlavní obsah

Kandidát na hejtmana diskutoval s pracovníky Spokojeného domova o sociálních službách

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichovohradišťskou pobočku obecně prospěšné společnosti Spokojený domov, která poskytuje pečovatelskou službu a osobní asistenci v domácnostech seniorů a handicapovaných, navštívil 27. září v podvečer kandidát na středočeského hejtmana za ČSSD Josef Řihák.

Foto: Petr Novák

Josef Řihák, Dagmar Mocová, Karel Horčička, Kamila Sedláková a klientka Spokojeného domova před jeho mnichovohradišťskou pobočkou.

Článek

Spolu s potenciálním hejtmanem zavítali do Spokojeného domova kandidáti do krajského zastupitelstva Dagmar Mocová a Karel Horčička. S ředitelkou Spokojeného domova Kamilou Sedlákovou, několika zaměstnanci a jednou klientkou diskutovali především o situaci v sociálních službách v ČR a jejím budoucím možném vývoji.

Diskuse se odehrála v komornějším duchu, a to jednak z důvodu malých prostor, kterými Spokojený domov v Mnichově Hradišti disponuje, a jednak z důvodu organizační obtížnosti svézt větší množství zdravotně handicapovaných klientů terénních sociálních služeb z jejich domácností na jedno místo. Malá účast však nic neměnila na závažnosti probíraných témat.

Pracovníci Spokojeného domova upozornili přítomné politiky na neexistenci jednotné koncepce sociálních služeb ve Středočeském kraji (v porovnání s kraji Královéhradeckým a Libereckým, kde také Spokojený domov poskytuje služby) a také na nedokonalost ve financování sociálních služeb, kvůli které nemají poskytovatelé sociálních služeb možnost dlouhodobě plánovat.

V současné době je totiž systém nastaven tak, že se poskytovatelé sociálních služeb vždy teprve v lednu dozvídají, kolik dostanou na daný rok dotací z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Jejich zaměstnanci i klienti tak každoročně zažívají nejistotu, protože nevědí, co bude za měsíc. Každá organizace přitom potřebuje ke svému fungování vytvářet výhledové plány ideálně v řádu let.

Od roku 2014 by měl systém financování sociálních služeb přejít z MPSV právě na kraje, proto je tato problematika pro budoucího hejtmana a krajské zastupitele velmi důležitá. Josef Řihák slíbil, že se bude všemi zmíněnými problémy, které budou v jeho kompetenci, zabývat. Se sociální problematikou již má bohaté zkušenosti a věnuje se jí i ze své současné pozice starosty Příbrami.

Reklama

Výběr článků

Načítám