Hlavní obsah

Kampaň Fotbal pro rozvoj zavítala do Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Mezinárodní tým kampaně Fotbal pro rozvoj, který je kromě českých studentů složen s mladých lidí z Keni zavítal v sobotu 13. července do Ostravy. K vyvrcholení programu došlo na hřišti Střediska volného času Ostrava - Zábřeh, kde proběhl fotbalový turnaj za účastni čtrnácti družstev.

Foto: Josef Zajíc

Fotbal pro rozvoj - kopeme za lepší svět. Ostrava 13. července 2013

Článek

V sobotu 13. července 2013 od 13 hodin se urputně bojovalo o fotbalové mety nejvyšší na fotbalovém hřišti Střediska volného času v Ostravě - Zábřehu. Sešlo se 14 družstev, mimo jiné i keňské družstvo a družstvo umělců ostravských divadel pod názvem Ostravští herci a synové.

Skupina byla rozdělena na šest mladších družstev a osm starších. Ti byli rozděleni do dvou skupin po čtyřech. Ve skupinách hráli každý s každým. Po odehrání ve skupinách se utkali vyřazovacím způsobem až do finále.

"Jiným rozměrem  fotbalu chceme podporovat rozvoj hodnot jako je týmová spolupráce, vzájemná solidarita a respekt k odlišnosti mezi mladými lidmi, " řekla při turnaji hlavní koordinátorka kampaně Lucie Juříková a dodala: "Fotbal pro rozvoj tradičně spolupracuje s keňskou organizací Mathare Youth Sport Association, která dlouhodobě využívá fotbalu k výchově mládeže a rozvoji chudých komunit v Nairobi.

Hostující keňští dobrovolníci pak každoročně v letních měsících v České republice ukazují, jak fotbal může pomáhat. Kampaň se snaží prostřednictvím fotbalu zprostředkovat setkání dětí a mladých lidí s vrstevníky z Keni, a umožnit jim tak společné sdílení zkušeností. "

Fotbal pro rozvoj již osmým rokem realizuje pražská organizace INEX- Sdružení dobrovolných aktivit, která působí v oblasti mezinárodního dobrovolnictví, mezikulturního vzdělávaní a výchovy k aktivnímu občanství. V ostravském regionu akci koordinuje Středisko volného času v Ostravě - Zábřehu ve spolupráci s dalšími volnočasovými centry a nízkoprahovými kluby.

Kampaň je podpořena z prostředků České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR. Kampaň také osobně podpořili: Tomáš Ujfaluši, David Rozehnal, Gebre Selassie, Fotbalová asociace ČR a VCCP - reklamní agentura.

Na fotbalovém turnaji Fotbal pro rozvoj - kopeme za lepší svět si družstva, která mezi  sebou hrála deset minut, musela především domluvit vlastní pravidla v dodržování čistoty hry a zásad fair play. Utkání nikdo nerozhodoval, vše bylo na domluvě před utkáním.

Herci přinesli oživení

Oživením trunaje bylo jako tradičně družstvo složené z umělců ostravských divadel. V netradičních rolích mohli diváci vidět  Vladimíra Poláka, Ladu Bělaškovou, Terezu Dočkalovou, Terezu Folk, Ivanu Martákovou, Tomáše Dastlicha, Ivo Martáka.

Vítězný pohár získalo družstvo chlapců a děvčat z Ostravy - Přívozu před keňským družstvem Warriors for Change. Třetí příčku obsadilo družstvo Vzájemné soužití Zárubek před týmem Ostravští herci a synové. Pohár fair play získalo družstvo z Keni.

Kromě pohárů a věcných cen si 148 účastníků turnaje odnášelo krásnou medaili, nezapomenutelné zážitky a nová přátelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám