Hlavní obsah

Kamenná zahrada zve k návštěvě středočeských Všeradic

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se při příjezdu do středočeských Všeradic dostanete na náves, můžete se odtud vydat na zajímavé místo - na Kamennou zahradu.

Foto: Jana Bečková

Kameny v zahradě

Článek

Místo je až za vesnicí na kopci ve výšce kolem 400 m. n. m. a je odtud nádherný výhled na Hřebeny a celé údolí. A pak je tu samozřejmě již zmíněná kamenná zahrada, která obsahuje různé druhy hornin v podobě velkých balvanů.

Jednoduchá cesta sem vede z velké návsi - směřuje do kopce k malému rybníčku, u bývalé požární zbrojnice odbočíte vpravo do kopce a pak již jen stoupáte ke kamenné zahradě. Bohužel je její existence tak trochu utajená, i my na ni přišli jen náhodou při hledání pramenu Všeradického potoka, který pramení přímo pod touto zajímavou expozicí v přírodě.

Všeradice leží v oblasti tzv. Barrandienu. Nachází se ve středních a jihozápadních Čechách. Jde o soubor vyvrásněných nepřeměněných a slabě přeměněných starohorních a prvohorních uloženin. Barrandienská souvrství poskytují četné nerostné suroviny, minerály a světově proslulé zkameněliny.

Kamenná zahrada se rozkládá severně od obce Všeradice na mírném svahu s malým opuštěným lomem. Začala se budovat u příležitosti Mezinárodního roku planety Země, který byl vyhlášen v roce 2008. V téže době byla z obce ke Kamenné zahradě vysázena stromová alej. Kamennou zahradu začali budovat pracovníci Geologického ústavu AV ČR v.v.i. Jedná se o expozici hornin ve volné přírodě obsahující velké bloky různého geologického stáří. Všechny vystavené horniny se nacházejí v okolí Všeradic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám