Hlavní obsah

Kam s nedopalky od cigaret, věděli už před sto lety. Přesvědčte se v zámku Mníšku pod Brdy

• Aktualizováno
Novinky, Marie Charvátová

Zámek v Mníšku pod Brdy byl dlouhé roky očím turistů zapovězen. Dnes již mohou návštěvníci do jeho komnat nahlížet dle libosti a vnímat atmosféru první republiky, která dýchá téměř ze všech zámeckých interiérů. Je představena zejména množstvím drobných praktických předmětů denní potřeby.

Foto: Anna Čelouchová

Kapesní popelník vypadá jako dekorace představující vojenskou nebo jezdeckou čapku.

Článek

Zámek v Mníšku pod Brdy potkal po druhé světové válce podobný osud jako i další statky převážně drobné šlechty. Poté, co byli vystěhováni jeho poslední majitelé, byl určen k jiným účelům než ke zpřístupnění veřejnosti. Po krátkých peripetiích tu byl umístěn archiv ministerstva vnitra. Protože se tu vyskytovaly i poměrně citlivé materiály, byl pečlivě střežen a lidé se k němu raději ani nepřibližovali.

Když ho ale po více než půlstoletí dostal do své správy památkový ústav, vše se změnilo. Zámek se opravil, interiéry zrestaurovaly, vybavily nábytkem a otevřely návštěvníkům. Inspirací pro zařizování pokojů byly fotografie představující místnosti v době první republiky, kdy na Mníšku bydlel poslední rod Kastů.

Náladu první republiky nenavozuje jen nábytek nebo dobové černobílé snímky, ale zejména spousta zajímavých drobností, které se tehdy běžně používaly v denním životě. Mnohými z nich bychom se mohli inspirovat i v dnešní době.

Patří mezi ně i praktický kapesní popelník, který mohou návštěvníci spatřit v poslední místnosti první prohlídkové trasy. Na první pohled vypadá jako pouhá dekorace představující snad vojenskou čepičku, ovšem uvnitř se skrývá dostatečný prostor a předmět nabývá praktického využití.

Kuřáků bylo i tehdy poměrně dost, ale nedopalků se určitě nepovalovalo po zemi tolik jako dneska. K eleganci a noblese gentlemanů první republiky patřil právě i zvyk používat kapesní popelníky, a tak nemuseli řešit známou nerudovskou otázku "Kam s ním"? Dlužno dodat, že ani dnes si s ní mnoho lidí hlavu neláme…

Praktický kapesní pomocník byl vždy po ruce, využíván venku i uvnitř. Kuřák do něj decentně odklepával popel i uhasil a odložil nedokouřený zbytek. Popelník se pak pevně zaklapl a nikdo nemusel mít obavy, že by mu nepořádek zašpinil kapsu. Byli ti naši předkové skutečně moudří.

Mníšecký zámek je v současné době otevřen celoročně. Návštěvníkům nabízí dva prohlídkové okruhy, výstavy i rozmanitý program pro rodiny s dětmi. Ten nejbližší přijde ani se nenadějeme. Během času adventu se budou každý víkend konat vánoční dílničky i speciální Vánoční prohlídky s adventními zvyky. Jako každý rok se začátkem prosince otevře i zámecké peklo s čerty a Mikulášem.

Reklama

Výběr článků

Načítám