Hlavní obsah

K zajímavosti výtvarné dílny přispěl poklad z půdy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Středa 4. března v Rodinném centru Srdíčko v Ústí nad Orlicí přinesla ve výtvarné dílně ukázky předení na skutečném kolovrátku z počátku 20. století.

Foto: Stanislava Dvořáková

Původní kolovrátek na len po úpravě slouží na předení vlny.

Článek

"Toč se a vrč, můj kolovrátku," uvedla pracovní nástroj sudslavských předků lektorka Lenka Krejčí, která v RC Srdíčko působí již deset let jako dobrovolnice.

Představený vzácný objev z půdy přinesl důkaz, jak se v minulém století na Orlickoústecku žilo. Obec Sudslava zhruba se 190 stálými obyvateli leží v oblasti Podorlicka 15 kilometrů od Ústí nad Orlicí, na rozhraní Pardubického a Královéhradeckého kraje. Nádherná příroda s rybníky a lesy ji vtiskla převážně zemědělský charakter. Není divu, že i zde se projevila textilní tradice a dodnes lze vidět na lukách pasoucí se ovečky.

Kolovrátek, kdysi uložený na půdě, tak doznal nového použití. Byl sice na předení lnu, ale po úpravě je určen na spřádání vlny. Vedle praktické funkce je i zajímavou ozdobou interiéru, vždyť obdobný sloužil po dlouhá léta jako reklama ve vstupní hale podnikového ředitelství n. p. Perla. Má i své mystické poslání, kdy vyvolává představu zaniklého pohádkového světa. A nakonec, jak přiznává sama lektorka, jeho příjemný tichý zvuk působí na jejího malého synka jako ukolébavka.

A tak po krátkém vizuálním představení přineseného kolovrátku došlo na ukázku jeho současné funkce. Konečným výsledkem byla z domácího plemene ovce Merino upředená měkká, velmi hřejivá a jemná pletací příze. Ta se často používá na spodní prádlo, jelikož nekouše a je příjemná na omak, navíc má výborné tepelně izolační vlastnosti. Dále lze z ní uplést či uháčkovat svetry, čepice a rukavice. Z hrubší vlny pak deky, koberce či dekorační gobelíny.

Další ukázkou bylo připravené vlákno z merina, cívky, včetně obarvených přírodními barvivy - modrým indigem nebo ořešákem a hotová uháčkovaná taštička. Poté došlo na odzkoušení předení přítomnými ženami. Točící se kolo upoutalo i hrající si drobotinu, ovšem jejich pokus ovládnout tu velkou dřevěnou hračku, měl spíše destrukční charakter.

Zkušená lektorka však s přehledem dokázala vyřešit každý problém i další řadu otázek, kde materiál nakoupit: „Nejlépe přímo u chovatelů ovcí plemena Merino nebo v internetovém obchodě. Donesený svazek je od sousedky z obce Sudslava.” Pro upřesnění ještě dodala: „Vhodné jsou i svazky vláken ze srsti angorských králíků.”

Rodinné centrum Srdíčko tak umožňuje docházejícím maminkám do bohatě vybavené herny pro děti i jejich rozšíření obzoru a dovedností. Středy od 10 hodin jsou věnovány výtvarným dílnám pro dospělé, kde se učí háčkování, drhání, výrobě provázkových sandálů, smaltovaných šperků, originálních ručně šitých waldorfských panenek z přírodních materiálů a dekorace textilu. Ve středu 18. března to bude přenos fotografií na plátno.

Nezbývá než pozvat všechny maminky na mateřské dovolené, aby přišly také se něčemu novému přiučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám