Hlavní obsah

K tématu závadných implantátů otevřela Aliance žen s rakovinou prsu speciální poradnu

Novinky, Táňa Pikartová

Aliance žen s rakovinou prsu zastupující ženy, které v minulosti absolvovaly náročné, nezbytné a stresující léčení závažného onemocnění, spojené mnohdy také s indikovanou a pojišťovnami hrazenou rekonstrukcí amputovaného prsu, se rozhodla otevřít speciální poradnu pod názvem Mamma problém 2012.

Foto: Táňa Pikartová

Kontakt na poradnu Mamma problém 2012 najdete na webové adrese Aliance žen s rakovinou prsu www.breastcancer.cz.

Článek

Poradna Mamma problém je určena ženám, které v souvislosti se současným odhalením nebezpečných francouzských výrobků – nekvalitních gelových prsních implantátů, cítí dopad tohoto skandálu i v naší zemi, mnohé doslova i ve vlastním těle.

Tyto ženy nyní znovu (a zcela zbytečně) procházejí dalšími závažnými psychickými traumaty. Aliance proto prostřednictvím svých pacientských organizací nabízí základní pomoc, podává informace a pomocnou ruku. Je na telefonu i připravena k osobní konzultaci. Snaží se dostupnými prostředky pomoci onkologicky nemocným ženám, které se na ni obrátí. Hledá společně optimální řešení, protože její zástupkyně na vlastním prožitku ví, o co jde. 

Aliance žen s rakovinou prsu o. p. s. vyzývá ministra zdravotnictví České republiky Leoše Hegera, i další představitele participujících subjektů, aby bez odkladů napravili systém, jehož kontrolní mechanismy umožňovaly v ČR bez jakýchkoli zábran profitovat společensky i zdravotně nebezpečnému byznysu – importu a obchodu s nekvalitním výrobkem. Je víc než jen politováníhodné, že se tak několik let dělo – a aliance doufá, že už nikoliv, i když nikdo kompetentní to dosud dostatečně nepotvrdil.

Právě onkologické pacientky, kterým byly nekvalitní implantáty aplikovány, jsou tak nyní těmi, které jsou poškozené vlastně podruhé. Nejdřív svedly životní boj, překonaly zákeřnou nemoc. Musely podstoupit nezbytnou operaci mléčné žlázy. Pak se odhodlaly k rekonstrukci prsu, aby se zbavily svého frustrujícího handicapu. Teď zažily šok a čeká je další operace – vyjmutí vadných implantátů. A pak možná nová rekonstrukce, pokud se jí ještě odváží.

Aliance doufá, že už je jednoznačně rozhodnuto: reoperaci bude nyní hradit poškozeným ženám pojišťovna. Ale kdo nahradí psychickou újmu těchto žen, kdo nahradí psychickou újmu rodinám těchto žen? To zatím nikdo neřekl.  

Aliance žen s rakovinou prsu se rozhodla nabídnout proto poradnu Mamma problém 2012 onkologickým pacientkám, které se po rekonstrukční operaci obávají možných problémů s implantáty a rozhodují se pro reoperaci. Současně oslovuje odborníky, kteří pro tyto ženy pomohou zajistit kvalitní péči po celé České republice – psychologickou, diagnostickou, léčebnou, včetně případné právní pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám