Hlavní obsah

K rozhledně Miloňová za krásnými výhledy i pokladem pro děti

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z posledních přírůstků mezi rozhlednami v Česku se předloni stala Miloňová v obci Velké Karlovice na Vsetínsku. Udělejte si k ní výlet. Výšlap není nijak náročný, hravě ho zvládnou i děti, které navíc cestou můžete pobavit hledáním "pokladu".

Foto: Martina Žáčková

Cestou od rozhledny Miloňová se pokocháte také krásou valašských dřevěnic.

Článek

K rozhledně se můžete vypravit například po zeleném turistickém okruhu od hotelu Galik, kde se dá zaparkovat a před túrou se občerstvit na venkovní terase.

Proti proudu potoka Velká Hanzlůvka se vydáte po lesní zpevněné cestě, kterou z obou stran svírají vysoké zalesněné kopce, a brzy se vnoříte do lesa, kde vás obklopí ticho. Zhruba po čtyřech kilometrech mírného stoupání dorazíte na vrch Miloňová (846 m. n. m.).

Z rozhledny, z vyhlídkové plošiny ve výšce 20 metrů, se vám naskytne krásný výhled do údolí na Velké Karlovice, ležící v  podhůří Beskyd a Javorníků, a také okolní kopce a louky s dřevěnými chaloupkami. 

Pokud je vám rozhledna nějak povědomá, nemýlíte se - projektoval ji tentýž architekt, který navrhl také další rozhlednu v blízkém Rožnově pod Radhoštěm. Obě navíc svým vzhledem odkazují na slavné stavby Dušana Jurkoviče, které jsou k vidění například na blízkých Pustevnách.

Následující část trasy je atraktivní nejen proto, že už jen klesáte do údolí, ale také tím, co vše při tom vidíte. Nejprve lesem a poté kolem mysliveckého posedu přes louku posetou lučním kvítím doputujete k dřevěným chaloupkám a staré zvoničce, u které můžete na chvíli spočinout a pokochat se výhledem do údolí. Zvonička byla nedávno opravena a znovu vysvěcena, můžete nahlédnout také dovnitř.

Po lesní cestě klesáte dál do údolí, kolem dřevěných plotů a chaloupek až do místa, kde kvetou blatouchy a zurčí potok. Slévají se tu do sebe hned tři do toku Velké Hanzlůvky, podél ní pak dorazíte zpět až k hotelu Galik. Když si cestou uděláte odbočku, máte šanci na houbařský úlovek. Zdejší lesy jsou zaručeným nalezištěm.

Túra k rozhledně Miloňová a zpět měří zhruba 10 kilometrů a bez problémů ji můžete zvládnout i s dětmi - velmi volným tempem a se zastávkami ji ujdete za tři až čtyři hodiny. Středně trénovaní cyklisté ji mohou projekt i na horském kole a to i v opačném směru.

Zelený okruh zčásti kopíruje turistickou trasu Hledej poklad na Galiku, která je skvělým tipem pro rodiny s dětmi. Je založena na principu geocachingu. V recepci hotelu Galik si vyzvednete písemné instrukce s popisem trasy. Cestou děti plní jednoduché úkoly a sbírají čísla do kódu, s nímž po návratu do hotelu Galik odemknou trezor s pokladem.

Příjemnou příležitost k návštěvě rozhledny Miloňová nabídne v sobotu 17. května turistický pochod Letní karlovská padesátka. Nabídne pět tras různé délky, přičemž všechny v úvodní části vedou právě přes Miloňovou. Na nejdelší trase dokonce během jediného dne zvládnete obejít i další dvě místní rozhledny, Ztracenec a Sůkenickou.

Sběratelé turistických razítek si mohou pro razítko rozhledny Miloňová zajít nejen do hotelu Galik, ale také do blízkého hotelu Lanterna, případně do Informačního centra v centru Velkých Karlovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám