Hlavní obsah

K poctě vojákovi proletí nad Frýdkem-Místkem bojové letouny

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek se ve čtvrtek stane „provizorní základnou“ pro více než tři stovky vojáků, kteří přijedou vzdát hold a psychicky podpořit místního rodáka a jejich kolegu Lukáše Hirku, těžce zraněného při zahraniční misi v Afghánistánu.

Foto: Jana Matějíková

informativní schůzka nad trasou pochodu se zástupci města

Článek

Uspořádají pro něj pochod z Frýdku-Místku do lázní v Klimkovicích, kde se v současné době rehabilituje z těžkých zranění. Při této příležitosti nad městem proletí také dva bojové letouny L-159. Akci pořádá mateřský 72. mechanizovaný prapor, ve kterém Lukáš Hirka několik let sloužil.

„Rádi jsme této akci vyšli vstříc, protože si ceníme soudružnosti vojáků i boje s nepřízní osudu. Věřím, že akce bude motivací nejen pro samotného Lukáše, ale že připomene i tolik potřebnou solidaritu i skutečnost, že náš život v míru je stále vykupován statečností jiných, kterých je třeba si vážit,“ říká primátor Michal Pobucký.

Na frýdecké Zámecké náměstí přijede po osmé hodině ráno autobus a čtrnáct vojenských vozidel Tatra se třemi stovkami vojáků. Jejich slavnostní nástup se uskuteční krátce po deváté hodině. Následovat budou poděkování a proslovy představitelů české armády i zástupců města. Zhruba ve čtvrt na deset přeletí nad městem dva bitevní podzvukové letouny, které umocní sílu tohoto slavnostního okamžiku. Letouny poletí v nízké výšce, což bude spojeno s vysokým hlukem. Po půl deváté se vojáci vydají z náměstí na 23 km dlouhý pochod do Klimkovic.

„Na frýdeckém náměstí bude přítomen i Lukáš, který se na setkání se svými kolegy moc těší. Věříme, že tento projev sounáležitosti bude obrovskou psychickou vzpruhou nejen pro něj, ale i jeho rodinu, která je Lukášovi tou největší životní oporou. Vojáci jednotlivých útvarů budou na náměstí nastoupeni i se svými bojovými prapory, půjde opravdu o slavnostní okamžik, přičemž bojovou zástavu 72. mechanizovaného praporu, mateřského praporu Lukáše, ponesou vojáci celou dobu pochodu až do lázní v Klimkovicích,“ řekl kaplan české armády Daniel Waclawek.

Trasa pochodu vojáků povede z frýdeckého náměstí po ulici Revoluční, dále kolem krytého bazénu po ulici Pionýrů k poliklinice na ulici 8. pěšího pluku. Odtud po ulici Ostravská a 17. listopadu k jízdárně ve Sviadnově (Pod Štandlem) a následně přes obce Staříč, Brušperk, Starou Ves nad Ondřejnicí až do Klimkovic. Pochod vojáků přes město může místy krátkodobě omezit průjezdnost v některých ulicích. Doprava bude operativně usměrňována strážníky městské policie. 

„Pochodu se mohou spolu s vojáky zúčastnit i zájemci z řad veřejnosti, kteří by tímto způsobem chtěli projevit čest a úctu nejen Lukášovi, ale všem českým vojákům, kteří se snaží o podporu míru ve světě, a kteří jsou připraveni položit životy za nás všechny,“ doplnil primátor města Michal Pobucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám