Hlavní obsah

K-PAX pod hvězdnou oblohou a s účastí hvězdného autora

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět podle Prota s Kevinem Spaceym a Jeffem Bridgesem v hlavních rolích milovníci stříbrného plátna znají důvěrně. Jako předloha posloužilo filmařům dílo autora trilogie Gena Brewera K-PAX, Na světelném paprsku a K-PAX III: Svět podle Prota. Známý bestsellerista nyní přijíždí do Brna.

Foto: Pavel Gabzdyl

Prostor digitária Hvězdárny a planetária Brno dodává představení neopakovatelnou atmosféru.

Článek

Brewerovu vlastní dramatizaci románu v české premiéře před dvěma lety pod názvem K-PAX, Svět podle Prota jako svůj první počin uvedla divadelní společnost StageArtCz. Právě její představení zlákalo Brewera k návštěvě České republiky.

„Když vznikal StageArtCz, věděli jsme, že chceme dělat anglosaské divadlo, které je českému divákovi blízké, neboť klade důraz na příběh a autentický herecký projev,“ vzpomíná zakladatel společnosti Petr Halberstadt.

„Hledali jsme tenkrát titul, jenž se u nás dosud neobjevil. K-PAX se hrál v Londýně a film už tehdy patřil mezi mé oblíbené. Když jsem si přečetl román, nebylo co řešit,“ dodává Halberstadt, zároveň režisér inscenace i představitel Prota.

V případě autorských práv se StageArtCz obrátil přímo na Brewera, který umělcům vyšel vstříc. Spisovatele a dramatika zvali tvůrci inscenace už na premiéru, avšak o s ohledem na vzdálenost (Brewer žije ve Vermontu na severovýchodě USA), věk a povinnosti autora, se nedařilo ho do České republiky zlákat.

„Gene Brewer nás zdvořile odmítal, ale my jsme byli neúnavní. Rozhodující okamžik nastal zřejmě poté, co jsme mu zaslali videozáznam z představení. Byl z něj nadšený a přislíbil, že skutečně přijede,“ uvedl k blížící se Brewerově návštěvě České republiky Petr Halberstadt.

Den D nastane ve středu 1. listopadu, kdy StageArtCz hraje K-PAX, Svět podle Prota pod kopulí digitária Hvězdárny a planetária Brno. Představení za účasti autora začíná v 19 hodin, poté se mohou diváci těšit na besedu a autogramiádu. Své knihy bude Brewer podepisovat také týž den od 17 hodin v Knihách Dobrovský v centru Brna. V souvislosti s jeho návštěvou došlo i k dotisku jeho románů Na světelném paprsku a K-PAX III: Svět podle Prota. Dostupné by knihy měly být i přímo na hvězdárně.

Místo představení zdaleka není náhodné. Hlavní hrdina Prot o sobě totiž tvrdí, že je na Zemi pouze na návštěvě a pochází z planety K-PAX, kde vládne soulad a harmonie. Právě proto se také ocitá na půdě psychiatrie. I po představení ve vzduchu visí otázka: Kdo je skutečně Prot? Nové digitárium dodává představení skvělou atmosféru a doplňuje ho efektními vesmírnými projekcemi.

Zatímco ve filmu se Protův protihráč, psychiatr, na jehož oddělení se Prot dostává, jmenuje Marc Powell, v divadelní hře nese přímo jméno autora – Gene Brewer. Na scéně ho ztvárňuje Halberstadtův spolužák z JAMU, herec Radim Fiala. V roli vrchní sestry Betty se 1. listopadu v inscenaci objeví Markéta Plánková, pacienty Ernieho a Howieho hrají Martin Siničák a Tomáš Milostný, v úloze depresivní psychotičky Bess se představí Eva Novotná.

Kromě hry K-PAX, Svět podle Prota, má spolek na repertoáru titul The Naked Truth (Odhalená pravda) či původní český text Like Shakespeare. Jeho domovskou scénou je brněnské Divadlo Bolka Polívky, pravidelně však hostuje v pražském Studiu Dva a pořádá zájezdy po celé republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám