Hlavní obsah

K akci Česko zpívá koledy se připojilo 12 měst a obcí Východních Čech

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 10. prosince úderem 18. hodiny rozezněly Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí koledy zpívané zhruba tři sta hlasy obyvatel města. Přítomní se tak připojili k deseti tisícům lidí v celé České republice, kteří v stejný den a čas společně uvítali vánoční dobu.

Foto: Stanislava Dvořáková

"Nesem vám noviny poslouchejte", vyzval přítomné ústecký smíšený pěvecký sbor Alou Vivat: "slyšte je pilně a neomylně ..."

Článek

Pomalu a jistě se rozvíjí nový vánoční zvyk současné doby. Bývala léta, kdy v úzkém kruhu se scházeli členové rodin, známí a pracovníci, aby si společně užili slavnostní atmosféru nejkrásnějších svátků v roce. Mnoho dalších tradičních zvyků bylo dnešní hektickou dobou vytlačeno včetně volné židle u štědrovečerního stolu pro nečekaného hosta. Proto tato vznikající akce Česko zpívá koledy může vejít v novou tradici sounáležitosti celého lidského pokolení.

Společné zpívání koled pochází z měst západních Čech. Tam mělo takový úspěch, že začalo společné scházení a zpívání koled i v jiných městech a zásluhou regionálních deníků se tato akce rozšířila do celé České republiky.

Obrovský sbor, čítající desítky tisíc lidí si pak vyžádal svá pravidla. Byl stanoven jednotný den a hodina, kdy se v přihlášených městech a obcích rozezní předepsané koledy. Jejich výběr byl stanoven na základě návrhu čtenářů jednotlivých Deníků, a to pro letošní rok Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel, Pásli ovce Valaši a novodobý vánoční hit Vánoce, Vánoce přicházejí. 

Každým rokem se ke společnému zpívání, které jakoby se stávalo krásnou ozvěnou celé české krajiny, připojují další zájemci. V letošním roce se přihlásilo 350 míst včetně krajánků v zahraničí (Milán, Madrid, Mnichov).

Také město Ústí nad Orlicí letos na hlavním Mírovém náměstí poprvé oživily společně zpívané koledy, do kterých se zapojilo zhruba tři sta zpěváků z řad široké veřejnosti. Na pomoc jim v den pořádané akce Orlický deník vytiskl texty zpívaných koled. Jejich slovy pak mohly ožít i dávné vzpomínky mladších let.

Samotné odborné stránky zpívání se ujal ústecký smíšený pěvecký sbor Alou Vivat a ústecké hudební seskupení PPS. I když každoročně Alou Vivat pod vedením sbormistra, bývalého učitele Josefa Novotného, pořádá koncerty s vánočními koledami v Městském muzeu, Základní umělecké škole Jaroslava Kociana či v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie, tentokrát se jednalo o něco nevšedního, kdy se příchozí společně zapojili a nebyli jen pasivními pozorovateli.

S odchodem do svých domovů si poté účastníci odnášeli pocit slavnostní atmosféry nadcházejících dní. Tento chór pomyslně spojený s celou zemí se stal střípkem pohody do mozaiky obrazu pokojných, šťastných a veselých Vánoc. 

Reklama

Výběr článků

Načítám