Hlavní obsah

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm láká turisty

Novinky, Josef Zajíc

Jurkovičova rozhledna je dominantou Rožnova pod Radhoštěm. Má svoji dávnou historii, která se táhne od roku 1896. V šedesátých letech minulého století vznikl záměr Jurkovičovu rozhlednu postavit, realizovat se ho podařilo až v letech 2010 a 2011. Nyní je Jurkovičova rozhledna stálým návštěvním místem.

Foto: Josef Zajíc

Výstup na rozhlednu začíná zde.

Článek

Přístup k rozhledně začíná od východní části Valašského muzea v přírodě. V nadmořské výšce 390 metrů návštěvník projde po můstku přes bezejmennou strouhu. Pokračuje po poměrně široké stezce - Jurkovičově chodníku - a postupně se seznamuje s historií rozhledny.

Po 1100 metrech se návštěvník dostane na Karlův kopec do výšky 480 m n. m., kde stojí zmíněná dominanta - Jurkovičova rozhledna, velmi navštěvovaná turisty.

Výška rozhledny je 31,09 metru. Vyhlídková plošina je 18,8 metru nad zemí. Použitým materiálem byl kámen, dřevo a kov. Celkové náklady na stavbu byly 12,2 milionu korun.

Na rozhledně návštěvníka přivítá Informační služba, která k originální vstupence za 20 korun nabízí i podrobný plakátek. Z plakátku je možné se dozvědět, že:

Rozhledna je vertikálně členěna na sedm podlaží, veškeré kovářské a klempířské práce a většina tesařských prací včetně detailů byly prováděny ručně za použití starých, dnes téměř nepoužívaných pracovních postupů. Na stavbu rozhledny bylo použito 200 metrů krychlových kulatiny a 100 metrů krychlových řeziva, rozhledna byla stavěna podle původních architektových návrhů, pouze s drobnými úpravami vycházející ze současných platných předpisů, barevné řešení rozhledny odpovídá Jurkovičovým stavbám na Pustevnách.

Po vystoupání po 106 schodech se návštěvníkům za krásného počasí představí pohledy na nádherné okolí. Podle informací z Informačního centra rozhledny se během července denně v průměru dostavilo 480 zájemců.

Dušan Jurkovič, architekt, etnograf (23. srpna 1868 - 21. prosince 1947) je hlavní představitel osobité secesní architektury inspirované lidovým stavitelstvím a výtvarným uměním. Na Valašsku, konkrétně ve Vsetíně, působil v letech 1889 - 1899.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám