Hlavní obsah

Jungfrau region - ideální místo na lyžařské seznámení se Švýcarskem

Novinky, Tomáš Roba
Aktualizováno

Léto sice ještě má pár dní před sebou, přesto se již nezadržitelně blížíme k lyžařské sezóně. Prožít ji lze na spoustě míst - patří k nim i lokality švýcarského Jungfrau regionu. Na seznámení se zemí helvétského kříže je to jedna z opravdu ideálních oblastí.

Foto: www.swiss-image.ch

Město Interlaken se siluetami trojice Jungfrau, Mönch a Eiger v pozadí.

Článek

First

Nejvýchodnější a nejmenší areál Jungfrau regionu. Na sjezdovky se dostanete kabinkovou lanovkou z Grindelwaldu. Areál je malý a kompaktní, ale s příjemnými sjezdovkami určenými hlavně pro rodiny s dětmi.

Nicméně i zkušení lyžaři zde najdou svoje výzvy v podobě černých sjezdovek. Z Firstu vede také nejdelší sáňkařská dráha na světě. Od horní stanice kabinkové lanovky je nutné ještě šlapat do kopce asi dvě a půl hodiny na vrchol Fullhornu, odkud čeká 15kilometrový sjezd zpět do Grindelwaldu.

Kleine Scheidegg – Männlichen

Centrální hřeben Männlichenu leží uprostřed celé oblasti Jungfrau regionu a je jeho největším areálem. Přirozeným centrem je sedlo Kleine Scheidegg, kam se sjíždějí vláčky z Grindelwaldu a Lauterbrunnenu. Zároveň se zde přestupuje na vláček na Jungfraujoch, nejvýše položené vlakové nádraží v Evropě.

Sjezdovky a lanovky se odsud rozjíždějí do všech světových stran, kdy směrem ke Grindelwaldu se spouštějí mírnější carvingové pláně společně s přejezdovými cestami lesem, a směrem na Wengen z vrcholu Lauberhorn jsou sjezdovky náročnější a členitější. 

Schilthorn

Schilthorn je nejzápadnější a nejčlenitější areál Jungfrau regionu s centrem ve vesnici Müren. Spojení s údolím zajišťují dvě kapacitní kabinky. Cesta většiny lyžařů vede na vrchol Schilthorn, nejvyšší místo celé oblasti, odkud se dá sjet na lyžích pouze po černé sjezdovce.

Otáčivá restaurace na vrcholu je známá také z jednoho dílu Jamese Bonda z roku 1967, kdy si filmová společnost toto místo vybrala pro natáčení a příspěvkem stavbu zachránila, protože stavební společnost se do té doby potýkala s finančními potížemi.

Jungfraujoch

Místo s nejvíce NEJ ze všech a hlavní nelyžařskou atrakcí, za kterou se sjíždějí lidé z celého světa. Běžně zde potkáte návštěvníky z Japonska, Číny, Korey nebo Indie.

Unikátní zubačka, která jede 7,5km tunelem do sedla mezi Jungfrau a Mönch. Z vlakového nádraží ve výšce 3454 metrů se můžete bludištěm chodeb podívat do tunelu v ledovci s ledovými sochami, vyjít ven přímo na ledovec, nebo vyjet rychlovýtahem na vyhlídku na observatoři Sphinx, odkud si můžete v celé své kráse prohlédnout nejdelší evropský ledovec Aletsch.

Cena za cestu na Jungfraujoch není nejlevnější, základní cena za zpáteční jízdenku z Interlakenu je 190 CHF, ale v případě, že máte skipas, dostanete se v rámci jeho ceny na Kleine Scheidegg a odtamtud se připlácí na Jungfraujoch již jen 58 CHF. 

Interlaken

Přirozená vstupní brána k oblasti je město Interlaken, ležící mezi jezery Brienz a Thune, a je ideálním místem pro ty, kteří chtějí každý den lyžovat v jiné oblasti regionu, protože v ceně skipasu jsou i všechny vlaky (mimo vlaku na Jungfraujoch). Ve městě je navíc možnost levnějšího ubytování než přímo v lyžařské oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám