Hlavní obsah

Josef Zíma, který zpíval rokenrol, dechovku i v muzikálech, oslavil půlkulaté narozeniny

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětaosmdesáté narozeniny slaví v těchto dnech zpívající herec Josef Zíma, který patřil mezi průkopníky rokenrolu u nás a který prošel mnoha hudebními styly. Vedle toho byl léta činoherním hercem v Městských divadlech pražských, objevil se však i v muzikálu Monte Cristo.

Foto: archiv Česká televize

Josef Zíma a Edita Štaubertová v televizním pořadu Babiččina krabička.

Článek

Josef Zíma se narodil 11. května 1932 v Praze. Už od svých dětských let zpíval v dětském sboru a hrál v ochotnickém divadle. Jako kluk si zazpíval i v dětské opeře Jaroslava Křičky Ogaři. Už během studia herectví na DAMU, kterou absolvoval v roce 1953, hrál v amatérských kapelách a přitom se soukromě pěvecky vzdělával u Konstantina Karenina.

Po absolutoriu školy nastoupil angažmá na jednu sezónu v benešovském divadle, další dva roky vojenské prezenční služby strávil v Uměleckém vojenském souboru. V roce 1957 byl Janem Werichem angažován do Divadly satiry (později Divadlo ABC), kde se objevil například v Baladě z hadrů, Husarech, Milencích z kiosku a Těžké Barboře.

V roce 1962 se stal členem Městských divadlech pražských, kde se uplatnil jak v činohře, tak v hudebních inscenacích a muzikálech (Malované na skle, Opera Mafioso, Expresso Bongo, Chicago, Já k čertu žiju rád - Řek Zorba a mnohé další). Vedle toho hostoval nejen v Hudebním divadle v Karlíně, kde zazářil jako Woody v Divotvorném hrnci, ale také v Divadle Na Fidlovačce, kde účinkoval v hudební komedii Amore mio.

Za ztvárnění role Vavřeny, kterou hrál ve Filosofské historii v pražském Rokoku, získal v roce 1969 Cenu uměleckého fondu.

Už začátkem šedesátých let se uplatnil jako zpěvák tanečních písniček. Prvním hitem se stala písnička Blues pro tebe autora Jiřího Suchého, poté následovaly další hity jako Bílá vrána, Gina, Do vlasů, Hm, hm, Nej nej nej (duet s Pavlínou Filipovskou), Pyšný tulipán nebo Si, si, signorina (duet s Jaromírem Mayerem).

V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století „přeladil“ na dechovku a lidovku. Tehdy uváděl i oblíbený televizní pořad Sejdeme se Na Vlachovce. V roce 2000 exceloval v muzikálu Monte Cristo.

O jeho širokém uměleckém záběru svědčí i řada filmů, v nichž hrál a občas i zpíval. Hvězdu z něj udělala postava prince Radovana v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele (1959), ale pěkné příležitosti dostal i ve snímcích Ženu ani květinou neuhodíš (1966) nebo Ta naše písnička česká (1967). Jeho hlas zaznívá i v nestárnoucím filmovém muzikálu Starci na chmelu (1964).  

Dodnes však uvádí na svých vystoupeních nejen Prstýnek z Princezny se zlatou hvězdou, ale i písničku Dejte mu zahrát, pane inšpektóre, kterou kdysi zpíval ve filmu Pěnička a Paraplíčko (1970) respektive v televizním seriálu Hříšní lidé města pražského (1970).

Během své kariéry natočil přes dvě stě písní a získal tři zlaté a jednu platinovou desku. V roce 2008 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Je také držitelem Ceny Thálie 2014 za celoživotní mistrovství v kategorii opereta-muzikál.

V roce 2015 absolvoval koncertní sérii Evergreen Tour, na které se vedle něj ještě představili další legendární zpěváci Eva Pilarová, Yvetta Simonová a Karel Kahovec a Karel Štědrý.

Od roku 1958 byl ženatý s herečkou Evou Klepáčovou (1933 - 2012), která se proslavila rolí Káči v pohádce Hrátky s čertem nebo dabingem Nastěnky v ruské pohádce Mrazík. Z manželství vzešla dcera Zuzana. Manželé jsou autory knihy Princ a Káča, v níž úsměvně a s nadhledem popisují společné životní i profesní peripetie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám