Hlavní obsah

Jogurty, jogurty a zase jogurty. Studenti na návštěvě mlékárny v Krásném Údolí

Novinky, Sylva Horáková

Studenti Hotelové školy a Středního odborného učiliště v Mariánských Lázních dostali příležitost nahlédnout do provozu mlékárny v Krásném Údolí.

Foto: Andrea Hrabalová
Článek

Bylo krátce před osmou, čtvrtek 19. dubna, když vyrazili na exkurzi do mlékárny.

Příběh ryze české mlékárny Hollandia Karlovy Vary, s.r.o., která se specializuje na výrobu jogurtů, a najdeme ji v malé obci Krásné Údolí v západních Čechách, začal inspirací v Holandsku. Zde, stejně jako v dalších zemích Evropské unie, byly kvůli nadprodukci mléka a mléčných výrobků zavedeny kvóty na jeho průmyslovou výrobu. Výjimkou ovšem bylo, když farma nadprodukci zpracovala do svých vlastních výrobků.

Z obavy z pokut za překročení kvót začali zemědělci spolupracovat a zpracovávat své přebytky mléka pomocí mobilních mlékáren. Koordinace farem a dohoda o společném značení výrobků vyústila nakonec v celoroční produkci lokálních „selských“ mléčných výrobků, o které byl na trhu zájem.

A právě přivezením mobilní mlékárny do Česka a využití nápadu na zpracování přebytků mléka z farem odstartovala historie mlékárny Hollandia. Odtud tedy pochází název mlékárny i jejího hlavního výrobku „selský jogurt“. 

Mlékárna byla založena v roce 1991, kdy byla z Holandska dovezena první výrobní linka. V Krásném Údolí funguje mlékárna od roku 2003, přičemž způsob výroby jogurtu je od počátku stejný. Základem všech jogurtů je mléko a jogurtová kultura - nic víc, nic míň. Jediné, v čem se liší, je způsob zrání. Selské jogurty zrají přímo v kelímku, krémové jogurty zrají v tanku a potom jsou rozmíchány s ovocem a plněny do kelímků.

Denně se zde zpracuje přibližně 90 000 litrů syrového kravského mléka a vyrobí 350 000 jogurtů, což představuje 100 tun jogurtové hmoty uskladněné na 550 paletách. V případě, že jsou baleny jako privátní značky řetězců, může je pomoci identifikovat tzv. CZtko – oficiální evidenční kód zpracovatele ve formě oválu s písmenem a číslem. Hollandia má kód CZ 709 ES.

Od roku 2010 je část produkce vyráběna v režimu BIO. Hlavní surovinu – biomléko – získává jako jediná česká mlékárna z vlastních zdrojů, a to z nedaleké osm kilometrů vzdálené vlastní Farmy Otročín. Díky tomu má mlékárna stoprocentní kontrolu nad kvalitou od pastviny až po hotový produkt. 

„Trh bio je u nás zatím malý a roste pomalu,” hodnotí situaci na českém trhu společník Michal Škoda a doplňuje svůj pohled. „Biopotravina nemusí být vždy zdravější, stejně tak najdeme velmi kvalitní konvenční produkty, co ale platí je, že nákupem biopotravin získáme produkt nezatížený zbytky pesticidů a jiných zbytných chemických látek a podpoříme správnou péči o půdu a krajinu, tj. udržitelnější způsob hospodaření i produkce potravin. Jde o určitý životní styl.“

Exkurze dala studentům možnost nahlédnout do skutečného výrobního provozu. Ukázalo se, že k úspěšnému vedení jakéhokoli provozu nestačí pouze dobrá znalost konkrétní výroby, ale je třeba řada dalších dovedností a schopností. Například umět najít a motivovat správné pracovníky, zajistit chod výroby, sledovat trh a poptávku, hledat inspirace a mít vize, tj. mít takzvaný přesah. 

Reklama

Výběr článků

Načítám