Hlavní obsah

Jižní pobřeží Turecka

Novinky, Luděk Sýkora

Turecká riviéra, 250 km dlouhé pobřeží Středozemního moře nabízí pro mnoho Čechů známá místa pro trávení dovolené. Co se ale nachází za branami resortů?

Foto: Luděk Sýkora

přístav Antalya

Článek

Města jako Antalya, Side, Alanya či Belek jsou pro mnohé známá rekreační místa plná hotelových resortů a pláží.

Každé léto se sem vydávají tisíce klasických dovolenkářů především z Ruska, Polska, Francie, Čech a jiných částí světa. Mnozí z nich ani netuší, co se skrývá za branami jejich resortů.

Antalya

Toto město založené ve 2. století př.n.l. v nynější době čítá něco přes jeden milión obyvatel. Nachází se zde mezinárodní letiště, a tak je toto letovisko dobrým výchozím místem. Asi nejzajímavější částí je staré město Kaleici (Keléči). Spleť dlážděných uliček a starých domů, ve kterých se nachází restaurace a hotely. Dva až tři dny jsou ideální na prozkoumání města a místních plážích.

Velikou výhodu mají ti, kteří se rozhodnou pronajmout si auto, nejsou závislí na autobusové dopravě a dostanou se do vzdálenějších míst. Nevýhodou je poměrně vysoká cena paliva a odstrašující styl jízdy místních obyvatel.

V blízkém okolí Antalye se nachází národní park pojmenovaný po antickém městě Termessos. Dnes jen ruiny města postaveného ve vice jak 1000 metrech nad mořem leží 30 km severozápadně od Antalye. Díky strategické horské poloze nebylo nikdy dobyto. Místo rozhodně stojí za návštěvu už jen proto, že je tu krásné divadlo zasazené do horského terénu a masivní hrobky původních obyvatel rozeseté po kopcích.

Asi 600 km do vnitrozemí se nachází Pamukkale, v překladu bavlněný hrad, jedna z nej turistických atrakcí. Je to oblast tektonického zlomu, kde na povrch vytékají minerální prameny bohaté na vápník. Z minerální vody stékající po skále vznikají usazeniny - travertin, a tak v průběhu mnoha tisíc let tu vznikají působivé terasy, kaskády a jezírka.

Side najdeme 70 km východně od Antalye, jde o město antického původu. Dobře udržované památky - amfiteátr a Apollónův chrám a písčité pláže jsou velkým lákadlem pro turisty. Ještě na cestě z Antálie do Side můžete zavítat do řeckého Perge, kde jsou k vidění ruiny města spolu s lázněmi, divadla a chrámy. Další zastávkou je Aspendos, další ruina antického města, místo je známé hlavně díky monumentálnímu a velice zachovalému amfiteátru s kapacitou blížící se 20 tisícům diváků. Dodnes se využívá pro kulturní akce.

Vydáme-li se dále na východ, dostaneme se do Alanye. Díky své strategické poloze byla významným centrem starověkých říší. Slunit  se lze na jedné ze dvou místních pláží (Kleopatřina pláž oceněna Evropskou unií). Pláže jsou odděleny útesem, na kterém je vystavěn hrad Alanya.

Na západ od Antalye můžeme navštívit Olympos a známé věčně plající ohně, vulkanické pole Yanartas. Geotermálně aktivní region se stal inspirací báje o Chiméře. Více na západ se nachází Kalekoj, kde se dá šnorchlovat nad rozvalinami potopeného města. Oblast se nachází u malého ostrůvku nazývaného Kekova, kam se turisté dostanou lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám