Hlavní obsah

Jiří Trnka by se dnes dožil 104 let. Umělce připomíná výstava na Chvalském zámku

Novinky, Alexandra Kohoutová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámý výtvarník, filmař, malíř a loutkář Jiří Trnka se narodil 24. února 1912, letos by tak oslavil své 104. narozeniny. Jeho umělecké dílo patří do pokladnice českého umění, a proto si nenechte ujít jedinečnou výstavu Ateliér Jiřího Trnky na Chvalském zámku, jež zachycuje jeho tvorbu v komplexní podobě.

Foto: Alexandra Kohoutová
Článek

Unikátní výstavní projekt představuje tvorbu světoznámého výtvarníka a filmaře Jiřího Trnky (1912 - 1969). Přes 300 originálních obrazů, loutek, plastik, ilustrací a grafiky návštěvníci spatří v působivých kulisách Trnkova výtvarného ateliéru.

Nadchne vás dobové filmové studio s možností vyzkoušet si práci animátora a režiséra loutkového filmu. Nedílnou součástí výstavy je i kinoautomat zvaný Kinomat, kde si můžete sami promítat filmy, například Špalíček, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Sen noci svatojánské či Árie Prérie. Naprosto jedinečné jsou rovněž animované filmy Noro Držiaka a Lukáše Burdy na motivy díla Jiřího Trnky.

Výstava probíhá denně od 9 do 17 hodin až do 15. května ve všech prostorách Chvalského zámku v Praze 9 – Horních Počernicích. Výstava se koná poprvé v Praze.

Projekt vznikl za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, hlavního města Prahy, MČ Praha 20 a Státního fondu pro podporu kultury ČR. Děkujeme za podporu našim partnerům: společnostem O. K. SERVIS BioPro, Restaurace Sezona a M+M, s. r. o. Projekt připravil Chvalský zámek ve spolupráci s Nadačním fondem ŠANCE. Výstava vznikla díky Plzni – evropskému městu kultury 2015, za což tvůrcům a organizátorům děkujeme.

Pokud máte děti, můžete navštívit i doprovodné akce:

- 19. 3. od 10 do 17 hod. Pohádková sobota na zámku se Zlatovláskou a světem J. Trnky

- 20. 3. od 10 do 17 hod. Pohádková neděle na zámku s rytířem Janem ze Chval a světem J. Trnky

- 23. 4. od 10 do 17 hod. Pohádková sobota na zámku s pravou čarodějnicí a světem J. Trnky

- 24. 4. od 10 do 17 hod. Pohádková neděle na zámku s vílou Ohnivkou a světem J. Trnky

Navštivte i výstavu Trnkova Zahrada 2 od 15. 2. do 15. 5. 2016 v Malostranské besedě. Zvýhodněná vstupenka při návštěvě obou výstav.

Reklama

Výběr článků

Načítám