Hlavní obsah

Jiří Stivín zahraje na benefičním koncertu pro varhany v Hajnici

Novinky, Dana Ehlová

V neděli 5. listopadu se bude v kostele sv. Mikuláše v Hajnici konat další benefiční koncert na podporu opravy varhan v tomto kostele. Vystoupí na něm Jiří Stivín (flétny) a Václav Uhlíř (virginal).

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

Jiří Stivín zahraje na benefičním koncertu pro varhany v Hajnici.

Článek

Varhany v Hajnici jsou již řadu let nefunkční, a proto se připravuje jejich důkladná oprava a v současné době probíhá její zahajovací etapa.

Předchozí benefiční koncert, na němž 13. října t. r. podpořili projekt herec Josef Somr a varhaník a cembalista Jaroslav Tůma, přinesl na sbírkové konto 20 890 korun.

Na programu benefičního koncertu, který se uskuteční 5. listopadu, budou díla barokních mistrů i improvizace obou interpretů. Výtěžek z dobrovolného vstupného je opět určen na opravu hajnických varhan.

Jiří Stivín je významný český jazzový hudebník, multiinstrumentalista a skladatel. Od osmdesátých let se především se souborem Collegium Quodlibet hojně věnuje provozování skladeb klasické hudby s tím, že se specializuje na období renesance a baroka. Založil všeobecně prospěšnou společnost Centrum pro improvizaci v umění ve Všenorech u Prahy, kde se pořádají improvizační víkendy zaměřené na hudební aktivity. Je držitelem vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Václav Uhlíř vystudoval varhany na AMU v Praze u Jiřího Reinbergera a Milana Šlechty. Od roku 1970 působí na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové jako varhaník a sbormistr. Soustavně se věnuje koncertní činnosti a spolupracuje s různými orchestry, sbory a sólisty. Pedagogicky působí na pardubické konzervatoři. Za dlouholetou službu církvi a zejména péči o varhany v diecézi byl v roce 2008 vyznamenán papežem Benediktem XVI.

Posluchači se mohou těšit na skladby A. Vivaldiho, J. S. Bacha, G. Ph. Telemanna a dalších, chybět nebudou ani sólová skladba Jiřího Stivína a improvizace Václava Uhlíře.

Koncert začíná v 16 hodin a jeho pořadateli opět jsou obec Hajnice, římskokatolická farnost Hajnice a Královédvorský chrámový sbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám