Hlavní obsah

Jiří Hrzán bude mít svou sochu a už má i svou ulici. Nikdo o ní ale skoro neví

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Jiří Hrzán, který by letos oslavil své 80. narozeniny, se skutečně dočká v rodném Táboře bronzové sochy. Ta by měla být odhalena nejspíš během léta. Už nyní má ale v rodném městě svou ulici, o které ale skoro nikdo neví. Stejně jako není moc známo, že je ve svém rodišti i pohřbený.

Foto: René Kekely

Jiří Hrzán bude mít v Táboře sochu, ale už nyní má svou ulici!

Článek

O tom, že socha umístěná za táborským gymnáziem, kde herec studoval, opravdu bude, rozhodli jak radní, tak i zastupitelé a uvolnili částku 300 tisíc korun.

„Za tuto částku hotovou sochu koupíme do našeho vlastnictví včetně autorských práv - a také umístění bude v naší režii,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík.

Socha slavného rodáka bude umístěna na betonové podestě, bude stát na jedné noze s rukama rozpřaženýma, jako by chtěl létat a bude se dívat směrem k rybníku Jordán. 

S nápadem pořídit slavnému herci podobiznu, přišlo před lety sdružení Hrzán sobě! Shánělo peníze, kde se dalo, ale částka stále nepostačovala. Nakonec se nové vedení města rozhodlo projekt podpořit.

Zatímco o soše se mluví a píše, o tom, že má Jiří Hrzán už svou ulici, skoro nikdo neví. Ten, kdo v ní nebydlí, nebo nejde okolo Jordánu v městské části Čekanice na procházku, nemá o této zásadní novince ponětí. Radnice totiž nikde neprezentovala, že už pojmenovala jednu z ulice nově vzniklé vilové čtvrti právě po slavném rodákovi - na několika místech je tak cedulka s nápisem ´Hrzánova´. 

Jde zatím o velmi krátkou ulici, kde v ní ústí pouze jeden dům. Ulice bude ale delší poté, co se rozroste zástavba dál, směrem k novým bytovkám. 

Velkou zajímavostí pak je, že na Hrzánovu ulici volně navazuje ulice Karla Černého. Nejde o nikoho jiného než o slavného filmového architekta, držitele Oscara za Formanova Amadea, který zemřel v roce 2014, a co je ještě kurióznější, že poslední roky svého života prožil jen zhruba 500 metrů odtud, v Janáčkově ulici. Zde si s manželkou pořídili byt s rozlehlou terasou v tehdy novém bytovém domě. Skoro nikdo netušil, že zde žije takto slavný filmový architekt a výtvarník. 

Zajímavá je také skutečnost, že s Jiřím Hrzánem se kdysi dobře znali. Dokonce spolu pracovali při natáčení komedie Homolka a tobolka, která jako poslední z trilogie Jaroslava Papouška vznikala ve Špindlerově Mlýně. 

Další věc mají pak Jiří Hrzán s Karlem Černým společnou - ostatky obou významných umělců byly po jejich smrti uloženy v Táboře. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám