Hlavní obsah

Jihočeský jazzový festival oživí držitel Grammy Nicholas Payton

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý ročník Jihočeského jazzového festivalu opět rozehraje po dva dny Piaristické náměstí v Českých Budějovicích. Ve dnech 11. a 12. srpna ožije jazzovou hudbou všech možných stylů. Sobotní večer završí jeden z předních amerických trumpetistů a držitel ceny Grammy Nicholas Payton.

Foto: archiv kapely

Nicholas Payton

Článek

Ve dvou odpoledních a večerních blocích se odehrají koncerty ve stylu funky, latin jazzu, jazz ovlivněný world music, současný jazz, ale i blues. Oba večery otevírají tradičně jihočeské hudební projekty, letos budějovičtí Extraditables se španělskou zpěvačkou Kayele. Další jihočeské zastoupení tvoří vltavotýnský saxofonový „guru“ Štěpán Markovič a kapela Gypsy Groove.

Prostřední časy večerů obsadila kapela nejznámější české zpěvačky v oblasti latin music Yvonne Sanchez a velmi zajímavý, netradiční hudební projekt, který v posledním roce okouzlil poroty řady jazzových soutěží. Ľubomír Gaspar Cymbal Project je kapela slovenských jazzmanů v čele s cimbálem jako sólovým nástrojem. Kapela, kde základní motivy skladeb vycházejí především z východoevropských tradic, vyhrála mezinárodní soutěž festivalu Mladí Ladí Jazz 2016.

Největšímu zájmu veřejnosti se těší hlavní večerní koncerty, které za šest let existence akce ovládla řada vynikajících světových hudebníků a kapel. Jen namátkou Avishai Cohen, Incognito, Jazzanova, Richard Bonna,  Eddie Palmieri, Joao Bosco, Eric Truffaz.  Letošní ročník představí show americko - francouzské zpěvačky a performerky Niny Van Horn, která přiváží do Budějovic se svým kvintetem hudební poctu věnovanou legendární černošské zpěvačce, pianistce, ale i aktivistce v oblasti lidských práv, Nině Simone.

Sobotní večer pak již zmíněný Payton s programem Afro-Caribbean Mixtape. Kapela vystoupí ve složení Nicholas Payton - trubka, Hammond B3, Fender Rhodes / Nat Reeves  - kontrabas / Joe Dyson - bicí.

Nicholas Payton se narodil v New Orleans v rodině s velkou hudební tradicí. Jeho matka byla klavíristka a zpěvačka, otec slavný kontrabasista. Již v raném dětství rodiče odhalili jeho hudební talent. První trumpetu dostal ve čtyřech letech.

Jeho působivý životopis obsahuje dlouhý seznam umělců, se kterými pracoval na albech. Vystupoval a nahrával s jazzovými osobnostmi jako Joe Henderson, Wynton Marsalis, Herbie Hancock, Christian McBride, Joshua Redmanm, Roy Hargrove. Na velkých světových turné doprovází hvězdy jako jsou Cassandra Wilson a Esperanza Spalding. V roce 1997 získal Grammy za album Doc Cheatham a Nicholas Payton.

Celý open air festival je doplněn úvodní warm up party, která se koná už ve čtvrtek 10. srpna ve spolkovém domě Slavie v River music clubu, kde se budou odehrávat také afterparty, kam se mohou přesunout diváci po skončení venkovních koncertů. V tento večer zahraje s kapela Jazz Pilgrim z Pelhřimova, v pátek zahrají Charlie Band & Bobesh, host Jiří Halada a v sobotu nový budějovický projekt Ja - tata music.

Jihočeský jazzový festival 2017 se těší výrazné podpoře magistrátu města, generálním partnerem akce je Skupina ČEZ. Vstupenky na celý festival v symbolické ceně 100 Kč na každý den jsou v prodeji na www.cbsystem.cz a budou dostupné i na místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám