Hlavní obsah

Jezdit na velocipedu musí být krásné, ale rozhodně ne jednoduché, ukazuje nová výstava v Plzni

Novinky, Jan Kaše

V galerii Visio Art byla zahájena výstava fotografií Jana Bejšovce, kterou doplňují exponáty ze soukromé sbírky Stanislava Cinka.

Foto: Jan Kaše

Autor fotografií Jan Bejšovec a Ľubica Toušová z galerie Visio Art

Článek

Ve čtvrtek 5. března byla v plzeňské Visio Art Gallery slavnostně zahájena výstava s názvem Kolo je radost, představující fotografie Jana Bejšovce, který v roce 1993 obnovil činnost Českého klubu velocipedistů – 1880.  

„Od poloviny 80. let minulého století se i u nás probouzel zájem o historii cyklistiky. Časem k sobě našli nadšenci cestu, podívali se za hranice a v roce 1993 uspořádali mezinárodní sraz sběratelů historických kol. Do Prahy se sjelo 350 cyklistů z celého světa. Tehdy se na Letenské pláni poprvé konal závod na 1 míli. Od té doby se každoročně opakuje,“ uvádí se na letáku Českého klubu velocipedistů.

Klub pořádá zábavy, sjezdy, přátelská setkání, výlety a závody. Není třeba zdůrazňovat, že takové akce přináší nevšední zážitky a skvělou atmosféru. Díky fotografiím Jana Bejšovce se můžeme přenést do tak trochu jiného světa. Klidnějšího, krásnějšího a úžasnějšího.

Jízda na velocipedu působí vznešeně, ale rozhodně nepatří mezi jednoduché. Vyžaduje cvik a trpělivost. A někdy mohou nastat i horké chvilky, jak ukazují například fotografie s názvy Po dešti to krapet klouže, Au či Trocha sportu a zábavy s kamarády. Pády vypadají opravdu hrozivě.

Jiné fotografie, třeba ta s názvem Míjení věků, zase zachycují setkání historie a současnosti. Na jedné silnici se míjí skupina cyklistů v barevných dresech a na nejnovějších kolech s několika velocipedisty v dobovém oblečení.

Výstavu fotografií Jana Bejšovce zatraktivňuje i několik opravdu unikátních exponátů v podobě starých jízdních kol, medailí a dalších artefaktů ze soukromé sbírky Stanislava Cinka. Nechybí třeba kolo, na kterém uháněli závodníci v prvních ročnících populární Tour de France, či velociped, který původně vlastnil závodník a krasojezdec Eduard Schlichts z Plzně.

Výstava potrvá do 27.března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám