Hlavní obsah

Ještěd i Vesec ožijí světovým šampionátem juniorů v klasickém lyžování

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec jako město sportu se dostává do povědomí světového lyžování a je již častým místem setkání mistrů. Od 20. ledna pořádá Mistrovství světa juniorů v klasickém lyžování. Mimo atraktivních lyžařských sprintů ve Vesci se na ještědských můstcích diváci pokochají ladnými skoky dívek.

Foto: Milan Turek

Ve veseckém areálu proběhnou závody juniorů již od neděle

Článek

Oba dva areály jsou každoročně místem vrcholových světových soutěží, ať již jsou to světové poháry skokanů, severské kombinace nebo jen běžců. Liberec jako město sportu zve tentokrát lyžařskou elitu juniorskou a lyžaře do 23 let. 

Hlavní soutěží ve Vesci a na Ještědu se stane Mistrovství světa juniorů a světový pohár běžců do 23 let od 20. do 27. ledna. V průběhu závodů juniorů do 21 let v libereckých areálech proběhne 15 střetnutí v běhu na lyžích, skocích na lyžích a severské kombinaci, dalších šest disciplin bude na programu v rámci Mistrovství světa U 23, závodníků do 23 let v běhu na lyžích.

Svaz lyžařů podle zkušeností z minulých akcí a úrovně předpokládá, že se zúčastní reprezentace více než 30 zemí, tj. kolem 600 závodníků a 350 členů doprovodu a servisu. Organizační výbor v čele s Romanem Kumpoštem podpoří 350 dobrovolníků.

Na startu se objeví mnoho reprezentantů, kteří se lyžováním inspirovali u svých rodičů nebo starších sourozenců - Julia Svanová ze Švédska, dcera Gunde Svana čtyřnásobného olympijského vítěze. Andreas Veerpalu z Estonska, syn nejlepšího lyžaře své země všech dob Andruse Veerpalu. Federico Cecon  z Itálie, syn nejslavnějšího italského skokana Roberta Cecona. A také český Filip Sakala, syn Jaroslava Sakaly, který se stal v roce 1994 v Planici světovým šampionem v letech na lyžích a navíc je majitelem tří medailí z mistrovství světa a olympijského bronzu z roku 1992. Ze stínu vystoupí i mladší sourozenci dalších úspěšných lyžařů jako norský Thomas Nortug, švýcarský Gianluca Cologna, slovinský Cene Prevc nebo polský Grzegorz Mietus.

První závodníci vyběhnou na trať ve Vesci již v neděli 20. ledna, kdy se uskuteční oficiální tréninky. Pondělní slavnostní zahájení v Tipsportaréně už bude znát i první vítěze z pondělních závodů běžců, dvou kategorií běhů a současně budou probíhat i skoky sdruženářů na Ještědu. Zde se diváci potěší ladnými skoky na můstku, předváděnými odvážnými juniorkami. 

Vyhlášení mistrovských titulů ze sportovišť přenesli pořadatelé do večerních hodin na náměstí před radnicí. Vstupy na všechny tréninky i závody jsou bezplatné a informace o programech, propagační materiály i informace se zájemci dovědí v Městském informačním centru a také v Turistickém informačním centru přímo pod skokanskými můstky v Horním Hanychově, kam se lze obrátit  nejlépe prostřednictvím e-mailu infojested@seznam.cz.

Zimní sporty v libereckých areálech mají vysokou profesionální úroveň, jejich organizace je uskutečňována sportovními manažery s dlouholetými mezinárodními zkušenostmi a samotná sportoviště se těší pro svou úroveň oblibě nejen závodníků, ale především diváků. Všechny sporty v Ještědských horách a Vesci poskytují aktérům, ale i přihlížejícím, neobvyklé zážitky nejen z výkonů, ale i z přírody a lidských výtvorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám